Στο ναδίρ οι προσδοκίες για την οικονομία

Στο ναδίρ οι προσδοκίες για την οικονομία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 οι προσδοκίες των εταιρειών συμβούλων για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη GMCCI, που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας (ΣΕΣΜΑ).

Ειδικότερα, ο μέσος όρος του ισοζυγίου θετικών-αρνητικών απαντήσεων διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε -32,9% έναντι -15,5%, που ήταν στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου, και αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή στην οποία έχει βρεθεί ο σχετικός δείκτης από το πρώτο τρίμηνο του 2014, οπότε ξεκίνησε η κατάρτισή του από τον ΣΕΣΜΑ.

Η νέα επιδείνωση του δείκτη οφείλεται σε μειώσεις όλων των επιμέρους δεικτών. Η απαισιοδοξία είναι εντονότερη σε ό,τι αφορά τη μεγέθυνση της οικονομίας και τις ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός που σχετίζεται με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και τις τεράστιες δυσκολίες χρηματοδότησης. Επιδείνωση, δυστυχώς, παρατηρείται και στις εκτιμήσεις για την ανεργία.

Ειδικότερα, το 69,6% των συμβούλων εκτιμά ότι η μεγέθυνση της οικονομίας θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ το 65,2% προβλέπει αύξηση της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τις ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρέμειναν και το τρίμηνο αυτό απαισιόδοξες, με τη διαφορά του ποσοστού των θετικών-αρνητικών να παραμένει πολύ υψηλή, στο -55,6% Μερίδιο 68,9% των συμβούλων θεωρεί ότι θα καταγραφεί μείωση επενδύσεων το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις και για τις εξαγωγές, οι οποίες στις πιο δύσκολες στιγμές αποτέλεσαν «σανίδα σωτηρίας» για την ελληνική οικονομία. Το 41,3% των συμβούλων εκτιμά κάμψη των εξαγωγών, και πλέον το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών απαντήσεων είναι 23,9% από μόλις 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αξιοσημείωτη είναι η έλλειψη των προσδοκιών για τις δημόσιες υποδομές, καθώς πάνω από το 50% αναμένει επιδείνωση λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή