Ελέγχονται για παράνομη λειτουργία ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα

Ελέγχονται για παράνομη λειτουργία ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτύπημα στο μέτωπο των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν στη χώρα διογκώνοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής επιχειρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου, Αλέξανδρος Λαμνίδης, αναφέρει στην «Κ» ότι ο ΣΕΤΕ παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο πακέτο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία, για τον εντοπισμό καταλυμάτων ανά την Ελλάδα που ασκούν τουριστική δραστηριότητα χωρίς να διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Ο κ. Λαμνίδης επισημαίνει ότι από τους 2.000 ηλεκτρονικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν με τη διαδικασία των εικονικών κρατήσεων, προκύπτουν υψηλές υποψίες για παράνομη λειτουργία περισσότερων από 1.000 καταλυμάτων. Η πλειονότητα των καταλυμάτων είναι διαμερίσματα, βίλες και επαύλεις που αποδέχονται τουριστικές κρατήσεις έχοντας συνεργασία με γνωστά διαδικτυακά συστήματα κρατήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταλύματα έχουν έσοδα χιλιάδων ευρώ σε εβδομαδιαία βάση χωρίς την απόδοση των αναλογούντων φόρων. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο σε περίπτωση διαπίστωσης από τις αρμόδιες αρχές λειτουργίας παράνομου τουριστικού καταλύματος φθάνει στις 50.000 ευρώ. Στόχος του συνδέσμου είναι να συνεχίσει τη σχετική διαδικασία εντοπισμού παράνομων καταλυμάτων παραδίδοντας στα δύο συναρμόδια υπουργεία τα αποτελέσματα περίπου 2.000 ελέγχων σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σειράς μέτρων για τη καταπολέμηση κάθε φαινομένου φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής προστατεύοντας την υγιή επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την άμεση ενεργοποίηση εντατικών ελέγχων της αγοράς και την εφαρμογή σκληρών οικονομικών και λειτουργικών κυρώσεων σε όσους παρανομούν. Επίσης, ζητεί την εφαρμογή ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία θα αναβαθμίσει τη ροή της πληροφόρηση ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξει τους επιτηδευματίες από χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις. Επιπλέον, θεωρεί απαραίτητη την υποχρεωτική καταβολή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και τη συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με δημιουργία κινήτρων στους φορολογουμένους όπως «κτίσιμο αφορολογήτου». Ο σύνδεσμος θεωρεί ότι πρέπει να υιοθετηθεί το μέτρο της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση, το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε τουριστικές περιοχές και κατόπιν να επεκταθεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά τον ΣΕΤΕ, η εν λόγω πρόταση θα πιέσει προς τη σωστή κατεύθυνση τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση του ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή