Επαναλειτουργία του Χ.Α. χωρίς τη χρήση τραπεζικών καταθέσεων

Επαναλειτουργία του Χ.Α. χωρίς τη χρήση τραπεζικών καταθέσεων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου θ’ ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών και αφού θα έχει προηγηθεί η εισήγηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και ταυτόχρονα κατατεθεί ξεχωριστή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που συγγράφει αποκλειστικά για το Χ.Α. από την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι και την Πέμπτη. Εάν εγκριθεί η ΠΝΠ από τον κ. Τσακαλώτο και υπάρχει θετική εισήγηση από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, τότε με υπουργική απόφαση το Χρηματιστήριο θα μπορεί να ανοίξει ακόμη και την ερχόμενη Παρασκευή ή από τη νέα εβδομάδα».

Αυτό αποκάλυψε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης και διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί αφορά το ζήτημα της ελεύθερης χρήσης των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών για αγορά μετοχών.

Η κοινή πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ που έχει κατατεθεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε πρώτη φάση να μη χρησιμοποιηθούν τα τραπεζικά υπόλοιπα των επενδυτών για να μη θεωρηθεί εκροή κεφαλαίων και υπάρξει πρόβλημα με την ΕΚΤ, καθώς παραμένουν τα capital controls, αλλά να χρησιμοποιηθούν μόνο τα πιστωτικά υπόλοιπα των ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών τα οποία όμως δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι εφόσον επαναλειτουργήσει το χρηματιστήριο θα πραγματοποιούνται συνεδριάσεις με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών (επίπεδα δεκαετίας ’90), ωστόσο θα επιτευχθεί η αρχή της ισονομίας με αγορές και πωλήσεις μετοχών και από τους Ελληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές, ενώ θα διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού τιμών των μετοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, η πιθανή επαναλειτουργία της αγοράς με ίσους όρους δεν θα προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες θα μπορούσαν να ευνοηθούν πολύ περισσότερο από την εύρυθμη λειτουργία του χρηματιστηρίου μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που πιθανόν να ξεκινήσει. Οπως τόνισε ο κ. Κυρίτσης η διατήρηση επί μακρόν της παρούσας κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο τον διεθνή χαρακτήρα του Χ.Α., καθώς ενδέχεται να βρεθεί εκτός δεικτών και έτσι διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην Ελλάδα να αλλάξουν επενδυτικό προσανατολισμό. Ηδη, ο αγγλικός οίκος Ftse ανακοινώνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή την αξιολόγηση του Χ.Α. και μέχρι τις 19 Αυγούστου 2015 έχει δώσει διορία για να ανοίξει η αγορά ο MSCI προτού προχωρήσει σε αξιολόγηση της Αθήνας.

Πιο σημαντικό ίσως όλων είναι η απώλεια της δυνατότητας του αναπτυξιακού χαρακτήρα του Χ.Α., το οποίο μέσω των νέων προϊόντων του θα μπορούσε να προσελκύσει χρηματοδότηση προς όφελος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως θα προκληθεί και ένα κύμα εξόδου εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε άλλες αγορές που θα πλήξει καίρια την αξιοπιστία της εγχώριας αγοράς που θα μετεξελιχθεί σε μια μικρή και περιθωριακή αγορά. Είναι λάθος υποστήριξε ο ΣΜΕΧΑ να συγκρίνεται το κλείσιμο του χρηματιστηρίου με το χρηματιστήριο της Λευκωσίας διότι:

α) Το κυπριακό χρηματιστήριο είχε μόνο δύο τραπεζικές μετοχές (τρ. Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα) που κάλυπταν το 80% με 90% των συναλλαγών

β) δεν έχει ξένους επενδυτές, γ) δεν έχει επενδυτικά εργαλεία όπως η ελληνική αγορά όπως αγορά παραγώγων, δανεισμός τίτλων, ανοικτές πωλήσεις (short selling), ειδικός διαπραγματευτής (market maker).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή