Μέτρα για διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου ζητούν οι εξαγωγείς

Μέτρα για διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου ζητούν οι εξαγωγείς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των εξαγωγικών επιχειρήσεων με τους πελάτες τους στο εξωτερικό, αλλά και τους ξένους προμηθευτές τους προτείνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) προς την κυβέρνηση και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εν όψει της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls.

Ειδικότερα ο ΠΣΕ έχει προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

• Να εφαρμοστεί αυτόματος μηχανισμός έγκρισης συναλλαγών εξωστρεφών επιχειρήσεων με ξένους προμηθευτές, μέσω των εμπορικών τραπεζών στα πρότυπα του παραδείγματος της Κύπρου.

• Να επιτρέπεται η αξιοποίηση εμβασμάτων που εισρέουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, στα πρότυπα εξαγγελιών του αρμόδιου υπουργού κ. Δημ. Μάρδα (δυνατότητα ανάληψης ποσοστού 80% των εμβασμάτων), για τη διεκπεραίωση συναλλαγών εντός των συνόρων.

• Να επανακαθοριστούν τα όρια αναλήψεων από λογαριασμούς όψεως των εξωστρεφών επιχειρήσεων (παραγωγοί, εξαγωγείς, μεταφορείς κ.τ.λ.) για διευθέτηση καθημερινών αναγκών και κάλυψη επιχειρηματικών εξόδων στο εξωτερικό (επιχειρηματικές αποστολές, συναντήσεις, εκθέσεις κ.τ.λ.)

• Να διευθετηθεί το ζήτημα με τις επιταγές που έληξαν ή λήγουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

• Να διευθετηθεί το ζήτημα με τα χιλιάδες κοντέινερς που παραμένουν στα λιμάνια της χώρας και επιβαρύνονται με αποθήκευτρα.

Σημειώνεται ότι ο ΠΣΕ έχει ζητήσει επισήμως άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Δημ. Μάρδα, αλλά και με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων και να αρθούν τα εμπόδια που καθηλώνουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, με βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. «Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα συνεισφέρει ετησίως το 30% του ΑΕΠ της χώρας και η εμφάνιση αρνητικών προσήμων στις εξαγωγές θα σημάνει επιστροφή στην ύφεση και ακύρωση προοπτικών οικονομικής ανάκαμψης» αναφέρει χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανακοίνωση η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Τα στοιχεία ήταν ανησυχητικά πριν από την επιβολή των capital controls, καθώς έδειχναν να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Μάιο σημειώθηκε μείωση κατά 7,2% των συνολικών εσόδων από εξαγωγές αγαθών (1,76 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2014). Μείωση κατά 3,6% προκύπτει και στα έσοδα από εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Σε επίπεδο πενταμήνου 2015, τα συνολικά έσοδα από εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένα κατά 7,8% σε σχέση με πέρυσι (στα 8,49 δισ. ευρώ από 9,2 δισ. ευρώ το 2014). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει οριακή αύξηση κατά 0,6% (στα 5,76 δισ. ευρώ έναντι 5,72 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2014).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή