Ο νέος ΦΠΑ αυξάνει το κόστος παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών

Ο νέος ΦΠΑ αυξάνει το κόστος παραγωγής των ιχθυοκαλλιεργειών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του κόστους παραγωγής στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα επιφέρει η υπαγωγή των ιχθυοτροφών στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) από το 13% που βρισκόταν μέχρι την Κυριακή, γεγονός που σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ή ακόμη και σε διακοπή της λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων. Η σημαντική αυτή αύξηση του κόστους έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές ανακατατάξεις και επιχειρείται η ανάκαμψή του μέσα από τις αναδιαρθρώσεις δανείων και κινήσεων εξυγίανσης.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας την εξαίρεση των τροφών από την αύξηση του ΦΠΑ. Ο ΣΕΘ υποστηρίζει ότι τα έσοδα για το κράτος θα είναι σημαντικά λιγότερα από τα προσδοκώμενα, ενώ την ίδια ώρα θα υποβαθμισθεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή στις παράκτιες περιοχές, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τροφές αποτελούν το 60% του κόστους ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή το 2015 ανέρχεται στο 1,3 ευρώ/κιλό. Ο κλάδος παράγει ετησίως σχεδόν 115.000 τόνους ψάρι και χρησιμοποιεί περίπου 230.000 τόνους τροφής αξίας σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ θα αυξήσει την τιμή των τροφών κατά 0,13 ευρώ/κιλό. Πρακτικά, για μια οικογενειακή επιχείρηση δυναμικότητας 300 τόνων η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 78.000 ευρώ ετησίως, ενώ για μια μικρομεσαία επιχείρηση δυναμικότητας 1.500 τόνων, κατά 390.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, παρά την έντονη εξαγωγική δραστηριότητά τους, οι εταιρείες δεν έχουν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο τις επιστροφές ΦΠΑ, με τις οφειλές να υπερβαίνουν το ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή