Ενδιαφέρον από τη Fosun για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικό τομέα και τουρισμό

Ενδιαφέρον από τη Fosun για επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικό τομέα και τουρισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανακάμπτουν οι Κινέζοι για επενδύσεις, μετά την απομάκρυνση της χώρας μας από το Grexit. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του κινεζικού ομίλου Fosun με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Η κινεζική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενδιαφέρον για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τουριστικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν πίσω από την όψιμη αυτή συνάντηση το ενδιαφέρον των Κινέζων της Fosun, τόσο για το θέμα του Ελληνικού όσο και για το θέμα της δημιουργίας του νέου ταμείου επενδύσεων. O όμιλος Fosun ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται «επιθετικός παίκτης» και στο παρελθόν έχει ενδιαφερθεί για αρκετά περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Μεταξύ αυτών για τον ΟΠΑΠ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης κ.ά. Επίσης έχει αποκτήσει μια αξιοσημείωτη συμμετοχή στη Folli Follie.

Η πιο σημαντική επένδυση όμως για τον όμιλο Fosun είναι το Ελληνικό, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετέχει με το 33%. Η κινεζική εταιρεία εμφανίζεται να μην έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη επένδυση, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας.

Χθες κατά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης φέρεται να έδωσε μια γενική απάντηση για το Ελληνικό στην κινεζική αντιπροσωπεία. Ο ίδιος ανέφερε ότι κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει η οριστική συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Πάντως, είναι γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη συγκεκριμένη επένδυση έχει βγει εκτός κυβέρνησης. Το εμπόδιο αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Επίσης, στο άμεσο μέλλον αναμένονται και αλλαγές σε χαμηλότερο επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η επένδυση, για την οποία ήδη έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, η Ελλάδα αναφέρεται ως βασικός επενδυτικός προορισμός του ομίλου Fosun και ότι πρόθεση του κινεζικού ομίλου είναι να διευρύνει τις επενδυτικές δραστηριότητές του στον κλάδο του τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δραγασάκης επιχειρεί επισταμένως την αλλαγή του δυσμενούς επενδυτικού κλίματος που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας κατά τους τελευταίους μήνες. Πάντως στελέχη της αντιπροεδρίας ανέφεραν χθες ότι όσο ομαλοποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα τόσο θα αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να συμβάλει και το νέο επενδυτικό ταμείο που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, μετά την αρχική συμφωνία της με τους πιστωτές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή