Καμπανάκι για ελλείψεις στα τρόφιμα

Καμπανάκι για ελλείψεις στα τρόφιμα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ελλείψεις τροφίμων μέσα στον Αύγουστο προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ), εάν τα αιτήματα για τις εισαγωγές συνεχίζουν να εγκρίνονται με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς που παρατηρούνται μέχρι και σήμερα. Τα πρώτα «θύματα» θα είναι τα ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση ο τουρισμός, καθώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΤ μέχρι και χθες είχε διεκπεραιωθεί μόλις το 7% των αιτήσεων διακανονισμού για εισαγωγές τροφίμων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, μέσω των τραπεζών, στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το 7% των αιτημάτων που είχαν εγκριθεί αντιστοιχεί μόλις στο 10,5% της αξίας του συνόλου των αιτημάτων για εισαγωγές τροφίμων. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΤ το πρόβλημα έγκειται τόσο στη γραφειοκρατία με την οποία λειτουργεί η επιτροπή, αλλά και οι τράπεζες, όσο και στην έλλειψη ρευστότητας των εισαγωγικών επιχειρήσεων. «Ειδικά η τουριστική αγορά κινδυνεύει να βρεθεί πολύ σύντομα χωρίς τρόφιμα για τα ξενοδοχεία, καθώς οι τουριστικές μονάδες δεν είναι σε θέση να αποθεματοποιήσουν τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και βρέθηκαν απροετοίμαστες κατά την επιβολή των capital controls και των περιορισμών στις εισαγωγές» επισημαίνει ο ΣΕΕΤ και προσθέτει: «Η καλοκαιρινή περίοδος είναι περίοδος υψηλής κατανάλωσης σε τρόφιμα και τα αποθέματα ασφαλείας των εισαγωγικών εταιρειών στερεύουν. Αν δεν βρεθεί σύντομα πραγματική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξουν βασικές ελλείψεις».

Το πρόβλημα αφορά κυρίως την εισαγωγή ευπαθών προϊόντων, όπως κρεάτων και τυριών, αν και σε αυτά υποτίθεται ότι επιχειρείται να δοθεί κάποια προτεραιότητα. Οι αργοί ρυθμοί έγκρισης των αιτημάτων προκαλούν προβλήματα όχι μόνο στις εισαγωγές τελικών προϊόντων, αλλά και στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων η οποία σε μεγάλο βαθμό εισάγει από το εξωτερικό πρώτες ύλες, καθώς και υλικά συσκευασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή