Εν αναμονή της απάντησης της ΕΚΤ για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Εν αναμονή της απάντησης της ΕΚΤ για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θετική απάντηση της ΕΚΤ από τη Φρανκφούρτη αναμένουν οι εποπτικές αρχές (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΚΤ έως και το βράδυ της Παρασκευής επεξεργάζονταν τα σημεία της εισηγητικής έκθεσης που εστάλη την Πέμπτη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση, προτείνονται μέτρα που θα επιτρέψουν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου και θα διασφαλίζουν την τραπεζική ρευστότητα, ενώ θα αποφεύγονται αυξημένες εκροές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος με την έναρξη επαναλειτουργίας της αγοράς.

Πάντως, αμέσως μετά την απάντηση από τη Φρανκφούρτη, είτε ερχόταν αυτό το Σαββατοκύριακο είτε από τη νέα εβδομάδα, θα ετοιμαστεί η ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιγράφει τη λειτουργία της αγοράς και θα σταλεί προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με δική του υπουργική απόφαση θα ανακοινώσει το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μετά από 20 ημέρες αργίας.

Στελέχη τόσο των ιδιωτικών όσο και των τραπεζικών χρηματιστηριακών έχουν αναπτύξει σειρά επιχειρημάτων, με βάση ιστορικά στοιχεία, αλλά και μελλοντικά σενάρια, που δείχνουν ότι οι όποιες κεφαλαιακές εκροές από το τραπεζικό σύστημα προς το εξωτερικό θα είναι αμελητέες, ενώ αντίθετα οι παρενέργειες μιας άνισης επαναλειτουργίας της αγοράς θα αποδειχτούν μεγάλες και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογήθηκαν στη δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Τράπεζα της Ελλάδος και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι εκπρόσωποι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ).

Μεταξύ των προτεινόμενων πιθανών περιορισμών συγκαταλέγονται, π.χ., να μην ανοίγουν νέοι κωδικοί, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές όσοι κωδικοί ήταν ανενεργοί κατά το τελευταίο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο, να μεταβληθούν τα όρια του limit up και του limit down ή και (εφόσον τεχνικά μπορεί να γίνει) να επιβληθεί πλαφόν στη διαφορά μεταξύ αγορών και πωλήσεων των Ελλήνων επενδυτών. Ακόμη θα εξετασθεί εάν θα ανοίγει για ορισμένες ώρες η αγορά μέχρι να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση των μετοχών, αφού αναμένεται στις πρώτες συνεδριάσεις να επικρατήσουν ισχυρές πτωτικές τάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, στελέχη τόσο της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «ακούνε» με ενδιαφέρον τα προαναφερθέντα επιχειρήματα, ωστόσο τηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε αρνητικό ενδεχόμενο που θα θέσει σε κίνδυνο την επαναλειτουργία της αγοράς.

Το όλο θέμα, βέβαια, συνδέεται και με τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως με τη στάση που πρόκειται να τηρήσει στο μέλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή