Αυξάνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού δικτύου

Αυξάνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού δικτύου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδίζει έδαφος η σταθερή ευρυζωνικότητα στη χώρα μας, αλλά υστερούμε στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω κινητού. Αυτό παρουσιάζει έρευνα του ΟΟΣΑ, όπου φαίνεται οι Ελληνες να «αγκαλιάζουν» τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου, παρότι εμφανίζονται περιοχές όπου απαιτείται βελτίωση.

Ειδικότερα, η έρευνα του ΟΟΣΑ Digital Economy Outlook 2015 παρουσιάζει την Ελλάδα ως τη χώρα της ζώνης με τη μεγαλύτερη ταχύτητα αύξησης της διείσδυσης των ευρυζωνικών σταθερού δικτύου στη δεκαετία 2003-2013. Μέσα από 34 χώρες, η Ελλάδα πετυχαίνει την υψηλότερη μέση ετήσια μεταβολή (αύξηση) της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερού δικτύου 75%, έχοντας πίσω την Τουρκία, που σημειώνει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της διείσδυσης 49%.

Τον χαμηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της διείσδυσης στη ζώνη του ΟΟΣΑ εμφανίζει η Ν. Κορέα, με 4%. Προφανώς, οι υψηλοί ρυθμοί Ελλάδας και Τουρκίας αποδίδονται στη χαμηλή βάση εκκίνησης, ενώ ο χαμηλός ρυθμός της Κορέας, στην υψηλότερη βάση για τη συγκεκριμένη δεκαετία. Ωστόσο, η χώρα έκτοτε έκανε σημαντικά βήματα εμπρός. Από τελευταία που ήταν στη διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερού δικτύου στον ΟΟΣΑ, τον Ιούνιο του 2014 κατετάγη στην 18η θέση. Την εποχή εκείνη, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 27,25 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους της χώρας (27,25%), όταν ο μέσος όρος στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανέρχονταν σε 27,41%.

Η επίδοση αυτή της Ελλάδας συγκρίνεται πλέον με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Αυστραλία (26,88%), η Αυστρία (26,76%) και η Ιαπωνία (28,18%). Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η χώρα βρίσκονταν στην 19η θέση στη ζώνη του ΟΟΣΑ και το 2011 στην 23η θέση. Μάλιστα, έξι μήνες μετά (Δεκέμβριος 2014), με τα βήματα που έγιναν στη χώρα μας, η Ελλάδα πέρασε –έστω οριακά– την Ιαπωνία στη διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων σταθερού δικτύου και κατέκτησε την 17η θέση στη ζώνη του ΟΟΣΑ.

Είναι, επομένως, ξεκάθαρο ότι, παρά την ύφεση στην ελληνική οικονομία και τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, η ευρυζωνικότητα στα σταθερά δίκτυα έκανε σαφή βήματα προς τα εμπρός στη χώρα μας.

Η χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, υστερεί σημαντικά στην κινητή ευρυζωνικότητα. Τον Δεκέμβριο του 2014, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων κινητής στη χώρα μας ανήλθε στο 41,5% –περίπου 4,6 εκατ. συνδέσεις– μια επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στη ζώνη του ΟΟΣΑ, μετά από εκείνη της Ουγγαρίας με 34,3%.

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι Ελλάδα και Ουγγαρία είναι οι χώρες με την υψηλότερη φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα, μάλιστα, τα επιβαλλόμενα τέλη και ο ΦΠΑ καθιστούν ως φορολογία πάνω από το 40% της δαπάνης του καταναλωτή για κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το 2013, παρατηρήθηκε μια θεαματική μείωση στις ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής πάνω από 20%. Συγκεκριμένα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής μειώθηκαν κατά περίπου 1 εκατ., καθώς φαίνεται ότι ως χώρα δίναμε στοιχεία για κινητή ευρυζωνικότητα, με βάση τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, και όχι με βάση τα κινητά τηλέφωνα που είναι πραγματικά συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο. Το σκαλοπάτι αυτό φαίνεται τόσο στις μετρήσεις του ΟΟΣΑ όσο και σε εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή