Αναμένεται σήμα από ΕΚΤ για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

Αναμένεται σήμα από ΕΚΤ για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) αναμένουν οι εποπτικές αρχές της αγοράς (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) σε εισηγητική έκθεση που απέστειλαν το βράδυ της Πέμπτης, προτείνοντας λύσεις για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να έχει γνωμοδοτήσει μέχρι και σήμερα η ΕΚΤ, μόλις αποσταλεί η απάντηση από τη Φρανκφούρτη θα ετοιμασθεί η ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα περιγράφει όλη τη λειτουργία της και θα σταλεί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με δική του υπουργική απόφαση θα ανακοινώσει το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου ύστερα από 20 ημέρες αργίας. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην εισηγητική έκθεση καταγράφονται οι λύσεις που προτείνονται για να ξεπερασθούν τα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν έτσι ώστε το Χ.Α. να μπορέσει να ξανανοίξει κανονικά, με ευχέρεια των Ελλήνων επενδυτών να χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να αγοράζουν μετοχές.

Στελέχη τόσο των ιδιωτικών όσο και των τραπεζικών χρηματιστηριακών έχουν αναπτύξει σειρά επιχειρημάτων -με βάση ιστορικά στοιχεία, αλλά και μελλοντικά σενάρια- που δείχνουν ότι οι όποιες κεφαλαιακές εκροές από το τραπεζικό σύστημα προς το εξωτερικό θα είναι αμελητέες, ενώ αντίθετα οι παρενέργειες μιας άνισης επαναλειτουργίας της αγοράς θα αποδειχθούν μεγάλες και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογήθηκαν στη δίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Τράπεζα της Ελλάδος και συμμετείχαν εκπρόσωποί της όπως και εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών, η διοίκηση του Χ.Α. και οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ).

Μεταξύ των προτεινόμενων πιθανών περιορισμών συγκαταλέγονται και οι εξής: να μην ανοίγουν νέοι κωδικοί, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές όσοι κωδικοί ήταν ανενεργοί κατά το τελευταίο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο, να μεταβληθούν τα όρια του limit up και του limit down ή και (εφόσον τεχνικά μπορεί να γίνει) να επιβληθεί ένα πλαφόν στη διαφορά μεταξύ αγορών και πωλήσεων των Ελλήνων επενδυτών. Ακόμη, θα εξετασθεί εάν θα ανοίγει για ορισμένες ώρες η αγορά μέχρι να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση των μετοχών, αφού αναμένεται στις πρώτες συνεδριάσεις να επικρατήσουν ισχυρές πτωτικές τάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, στελέχη τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «ακούνε» με ενδιαφέρον τα προαναφερθέντα επιχειρήματα, ωστόσο κρατούν επιφυλακτική στάση, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε αρνητικό ενδεχόμενο που θα θέσει σε κίνδυνο την επαναλειτουργία της αγοράς.

Το όλο θέμα βέβαια θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, οι εποπτικές αρχές επιδιώκουν την επανεκκίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς αυτή την εβδομάδα έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή υποβάθμιση της Αθήνας σε καθεστώς «Standalone» (αυτόνομης αγοράς). Να υπενθυμίσουμε ότι αφού ολοκληρώθηκαν 20 εργάσιμες ημέρες χωρίς να λειτουργήσει το Χ.Α., αναμένεται ο αγγλικός οίκος FTSE να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες εάν θα πρέπει να διατηρηθούν οι ελληνικοί τίτλοι στους παγκόσμιους δείκτες FTSE ή αν θα διαγραφούν και σε ποια τιμή. Στην περίπτωση διαγραφής των δεικτών FTSE Greece από τους δείκτες FTSE Global, ο οίκος θα κατατάξει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε καθεστώς «Standalone». Η Morgan Stanley Capital International θα βρίσκεται σε αναμονή 40 ημερών (έως την Τρίτη 19 Αυγούστου 2015) μετά το κλείσιμο (29 Ιουνίου 2015) του Χ.Α., προκειμένου να εξετάσει εάν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα από τους περιφερειακούς και διεθνείς δείκτες. Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος διερωτάται: «Η ελληνική οικονομία είναι κλειστή. Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει χειρότερο;», υπογραμμίζοντας ότι σύντομα το ελληνικό Χρηματιστήριο θα εξαιρεθεί από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο και τους τελευταίους επενδυτές.

Η MSCI, πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, ρώτησε τους πελάτες της εάν θα χειριστούν την Ελλάδα διαφορετικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή