Τρεις κυβερνητικές ρυθμίσεις απειλούν ευθέως την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ

Τρεις κυβερνητικές ρυθμίσεις απειλούν ευθέως την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ρυθμιστική αρχή υποχείρια στον εκάστοτε αναπληρωτή υπουργό Υποδομών επιχειρεί να καταστήσει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις του σχετικού σχεδίου νόμου (σ/ν) που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον δικτυακό τόπο opengov.gr, εφόσον τελικά ισχύσουν, θα καταστήσουν την ΕΕΤΤ μια «υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας» στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) Χρήστο Σπίρτζη.

Τρεις είναι οι ρυθμίσεις που επιφέρουν τα καίρια πλήγματα στην ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ. Πρώτον, οι προτεινόμενες διατάξεις για τον διορισμό των μελών της επιτροπής, δεύτερον, οι διατάξεις εποπτείας της και, τέλος, οι προτεινόμενες πειθαρχικές διώξεις των μελών της. Σε ό,τι αφορά τον διορισμό των μελών της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με το νέο σ/ν «ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι επιλέγονται και διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής». Η διάταξη αυτή καταργεί εκείνη του ν. 4070/2012 που ορίζει ότι τα μέλη της ΕΕΤΤ διορίζονται από τη Βουλή, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων.

Το δεύτερο πλήγμα της ανεξαρτησίας της ΕΕΤΤ προέρχεται από τη ρητή διατύπωση ότι η επιτροπή εποπτεύεται από τον αναπλ. υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ. « (Η ΕΕΤΤ) εποπτεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου», αναφέρει η νέα σχετική ρύθμιση. Αντίθετα, ο ν. 4070 αναφέρει ότι η ΕΕΤΤ «απολαμβάνει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ενεργεί ανεξάρτητα και δεν ζητεί ούτε λαμβάνει οδηγίες από κανέναν άλλον φορέα σε σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων που της ανατίθενται». Η διάταξη αυτή έχει αφαιρεθεί από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις Σπίρτζη.

Το τρίτο καίριο πλήγμα της ανεξαρτησίας της ΕΕΤΤ επέρχεται με τις επιβαλλόμενες πειθαρχικές κυρώσεις των μελών της. Οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν βαρύτερες κυρώσεις -κάτι που δεν θεωρείται αναγκαία κακό- αλλά πλέον ορίζουν τον αναπλ. υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ ως υπέρτατο κριτή των πράξεων των μελών της επιτροπής. Μέχρι σήμερα το πειθαρχικό συμβούλιο συγκαλείται εφόσον υπάρχουν διαπιστωμένες παραβιάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας. Με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις, το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί να συγκληθεί επειδή τα μέλη της επιτροπής μπορεί να έχουν «ασυμβίβαστη και απάδουσα -προς το κύρος, την αποστολή και τον σκοπό της ΕΕΤΤ ως Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής- διαγωγή». Επίσης μπορεί να συγκληθεί ακόμη αν υπάρχει «η αποδεδειγμένη πλημμέλεια περί την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων». Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τις ρυθμίσεις αυτές «παιδονόμο» του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ στην ΕΕΤΤ.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ο κ. Σπίρτζης επιχειρεί την υποβάθμιση της ΕΕΤΤ. Με τις ρυθμίσεις του ανοίγει παράθυρο διορισμού στην επιτροπή δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Πάντοτε διορίζονταν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πίσω από το προτεινόμενο ν/σ την προσπάθεια διορισμού στην ΕΕΤΤ προσώπων επιλογής του κ. Σπίρτζη. Ωστόσο εκτιμούν ότι το σ/ν, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, δεν πρόκειται να ισχύσει όσο η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα ναυαγήσουν λόγω της Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή