Χάνονται οι αγορές στο εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα

Χάνονται οι αγορές στο εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βήμα των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση του προϊόντος τους, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας, στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και του αραβικού κόσμου έμεινε μετέωρο λόγω των τελευταίων εξελίξεων, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές και στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Χώρες όπως αυτές της Σκανδιναβίας (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) έκλεισαν τις πόρτες στα ροδάκινα καθώς παρά τις συμφωνίες οι Ελληνες παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω έλλειψης ρευστού. Ετσι, αντί για ελληνικά προϊόντα καλύπτουν τις ανάγκες τους με ροδάκινα Ιταλίας, Ισπανίας ή και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά οι αγορές αυτές, στις οποίες οι ροδακινοπαραγωγοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες μετά το εμπάργκο της Ρωσίας διαγράφεται ορατός.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκουμε μεταφορικά μέσα», λέει στην «Κ» ο συνεταιριστής από την Ημαθία Χρήστος Γιαννακάκης και εξηγεί: «Τα φορτηγά που πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό για να παραλάβουν φορτία ζητούν να προπληρωθούν. Πρώτα δέχονταν πίστωση, τώρα με την απώλεια της αξιοπιστίας γενικότερα στο εξωτερικό, αξιώνουν τα λεφτά στο χέρι. Αλλά και τα ελληνικά φορτηγά απαιτούν προπληρωμή και δικαίως, αφού θα πρέπει να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ με καύσιμα στη διαδρομή προς την Ευρώπη…».

Οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας μετά και τη ρωσο-ουκρανική κρίση αναζήτησαν άλλες αγορές, όπως Σκανδιναβίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Κατάρ, κ.λπ. προκειμένου να «απεξαρτηθούν» από αυτές της Ρωσίας και Ουκρανίας όπου παραδοσιακά διοχέτευαν τα προϊόντα τους, δεδομένου ότι η αστάθεια στην περιοχή αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν.

Και ενώ οι πόρτες είχαν ανοίξει και τα πρώτα φορτία είχαν φτάσει στον προορισμό τους με καλές προοπτικές για την παραγωγή, ήρθε η οξεία κρίση με το κλείσιμο των τραπεζών να ανατρέψει τους σχεδιασμούς εντείνοντας την αγωνία των παραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, περιοχών που παράγουν το σύνολο σχεδόν των 200.000 τόνων εξαγώγιμου επιτραπέζιου ροδάκινου.

Κάποιοι παραγωγοί ή και συνεταιρισμοί αναγκάζονται να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βουλγαρία για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με πελάτες του εξωτερικού, όμως ούτε αυτό μπορεί να λύσει σε μαζική κλίμακα το πρόβλημα.

Ενώπιον του κίνδυνου να μείνει αδιάθετη η παραγωγή, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνεταιριστών και παραγωγών από τους δύο νομούς.

«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, δεν μπορούμε να στείλουμε εμπορεύματα στο εξωτερικό, ενεργοποιούνται ήδη ρήτρες, το προϊόν παραμένει στα ψυγεία με κίνδυνο να υποβαθμιστεί και να χάσει την αξία του», είπε στην «Κ» ο κ. Θεοδωρίδης.

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν και σχετικό ψήφισμα, το οποίο απέστειλαν στην κυβέρνηση αλλά και στην Ε.E., εκθέτοντας το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Εν τω μεταξύ, οι ροδακινοπαραγωγοί τελούν εν αναμονή «ανάσας» από την Κομισιόν με τη μορφή επιδότησης για τη δωρεάν διανομή σε ιδρύματα ποσοτήτων ροδάκινων. Στην αρμόδια διεύθυνση της Ε.Ε. ετοιμάζεται και πρόκειται να εγκριθεί αρμοδίως, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Αυγούστου, σχέδιο για επιδότηση σε ποσοστό 100% είκοσι ενός χιλιάδων τόνων επιτραπέζιου ροδάκινου σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.ά. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι, έτσι ώστε να ανακουφιστούν κάπως οι παραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή