Πτώση καταθέσεων, αλλά αύξηση δανείων τον Ιούνιο

Πτώση καταθέσεων, αλλά αύξηση δανείων τον Ιούνιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα «βύθιση» κατά 7,7 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το ίδιο διάστημα –για πρώτη φορά μετά από χρόνια– σημειώθηκε αύξηση στις χορηγήσεις νέων δανείων.

Είχαμε, δηλαδή, πιστωτική επέκταση, παρά τη διάχυτη ανησυχία στην οικονομία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 122,2 δισ. ευρώ, έναντι 129,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο. Μετά τη νέα μείωση, οι καταθέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του… 2003. Σημειώνεται ότι η μείωση των καταθέσεων από τον Δεκέμβριο 2014 (οπότε προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές) μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 26%.

Ωστόσο, πρόκειται για την τελευταία «βύθιση» καταθέσεων, καθώς από τις 28 Ιουνίου έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί, και πλέον δεν μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό κεφάλαια ή να πραγματοποιούνται αναλήψεις μετρητών πάνω από το όριο των 60 ευρώ ημερησίως.

Χορηγήσεις

Παρά την αβεβαιότητα και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση στις χορηγήσεις νέων δανείων κατά 430 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 253 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο. Ετσι, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,7%, από -2,1%, που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να συνδέεται με κινήσεις δημιουργίας «αμυντικών γραμμών», λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της διάχυτης ανησυχίας για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Αναλυτικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο του 2015 ήταν θετική κατά 417 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 35 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από -1,1% τον προηγούμενο Μάιο. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7% τον Ιούνιο του 2015, από -1,4% τον Μάιο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 379 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 38 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο του 2015, από 2,8% τον Μάιο, και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 38 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 72 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο +3,5%, έναντι 1,99% τον Μάιο, ενώ αντίστοιχα για τον κατασκευαστικό τομέα διαμορφώθηκε στο +0,9% από 0% τον Μάιο.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 29 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, έναντι θετικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -1,5% από -1,2%, τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2015 (Μάιος 2015: αρνητική καθαρή ροή 291 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -3,1%, από -3,2% τον Μάιο του 2015. Ωστόσο, η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην καθαρή ροή προς καταναλωτικά (+33 εκατ. ευρώ) και λοιπά δάνεια (+30 εκατ.), που είναι πιθανό να συνδέεται με αυξημένες αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπεραναλήψεων λόγω της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Αντίθετα, στα στεγαστικά δάνεια η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 78 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητική ροής 219 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή