Σχέδιο για περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα προς τις εγχώριες τράπεζες

Σχέδιο για περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα προς τις εγχώριες τράπεζες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση εγγυήσεων από τον ESM προς τις ελληνικές τράπεζες, αμέσως μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας κυβέρνησης – εταίρων, σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να επανέλθουν στη βασική χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Οι εγγυήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες, μόνον εφόσον ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση και με τις οποίες η ΕΚΤ θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη χρηματοδότηση που έχει δοθεί από την έκτακτη διαδικασία του ELA με κανονική χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι ο ELA επιβαρύνεται με υψηλό κόστος περίπου 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής χρηματοδότησης. Ετσι θα ομαλοποιηθούν σημαντικά οι συνθήκες ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και θα τεθούν οι βάσεις για την ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Με τον σχεδιασμό της ΕΚΤ οι εγχώριες τράπεζες, έπειτα από μια συμφωνία, θα αποκτήσουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα.

Παραπλήσια πρόταση έκανε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Λούκα Κατσέλη, για την προκαταβολή ποσού 10 δισ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν γινόταν αυτό οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα 10 δισ. ευρώ, που θα ήταν ομόλογα EFSF, ως εγγυήσεις για να αντλήσουν αντίστοιχη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, με βάση τη νομοθεσία περί κρατικών εγγυήσεων αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Μετά την επιβολή των capital controls οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τη διεκπεραίωση των μειωμένων πλέον αναγκών της οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συσσωρεύσει μεγάλο απόθεμα σε ELA και το πιθανότερο είναι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ να μην αυξηθεί περαιτέρω το όριο του ELA που σήμερα διαμορφώνεται στα 91 δισ. ευρώ. Παράλληλα από την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και μετά καταγράφεται αύξηση στις εισροές καταθέσεων κυρίως από επιχειρήσεις.

Η επάρκεια ρευστότητας πάντως αφορά μια οικονομία που μετά τα capital controls λειτουργεί με χαμηλή δυναμικότητα. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, όσο παραμένουν οι περιορισμοί τόσο αυξάνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το γρηγορότερο τις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπογραφεί η νέα συμφωνία και να αρθούν το γρηγορότερο οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και συζήτησαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ επαφές πραγματοποιήθηκαν και με τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, καθώς θα διαμορφωθεί μέσα από τους περιορισμούς που θέτουν ο νόμος που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία πριν από λίγες ημέρες, αλλά και ο κανονισμός του ESM. Οπως εκτιμούν, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να αποφασιστούν οι τεχνικές παράμετροι και να σχηματοποιηθεί το πώς θα γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Μέχρι τότε μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η διαγνωστική μελέτη για την κατάσταση των τραπεζών, καθώς ΕΚΤ και ΤτΕ έχουν αποφασίσει την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Η διαγνωστική μελέτη θα είναι καθοριστική, καθώς βάσει της οποίας θα καθοριστεί αν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών. Οπως εκτιμούν αναλυτές, θα αναζητηθούν όλες οι δυνατότητες συμμετοχής των μετόχων και του ιδιωτικού τομέα και μόνο αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από τον δημόσιο τομέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή