Κομφούζιο και περιορισμοί για τους Ελληνες

Κομφούζιο και περιορισμοί για τους Ελληνες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από νωρίς χθες το πρωί άρχισαν να κτυπούν τα τηλέφωνα Ελλήνων επενδυτών στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύστερα από 5 εβδομάδες αργίας, είχε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, αφού για πρώτη φορά ίσχυαν οι περιορισμοί για τους Ελληνες επενδυτές, λόγω των capital controls. Οι περισσότεροι επενδυτές δεν είχαν αντιληφθεί ότι για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στις συναλλαγές έπρεπε να καταθέσουν στους νέους τραπεζικούς λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο είτε φρέσκα κεφάλαια (μετρητά), είτε να έχουν έμβασμα από το εξωτερικό, είτε να πουλήσουν μετοχές που ήδη κατείχαν πριν κλείσει η αγορά στις 26 Ιουνίου 2015. Δεύτερη επιλογή για να συμμετέχουν οι εγχώριοι επενδυτές ήταν μέσα από τα πιστωτικά υπόλοιπα των χρηματιστηριακών εταιρειών τα οποία οι χρηματιστηριακές υπολογίζουν σε 50 με 70 εκατ. ευρώ. Η βασική διαφορά των περιορισμών σε σχέση με τους ξένους επενδυτές είναι ότι οι Ελληνες επενδυτές όταν αποκτήσουν κέρδη από την πώληση μετοχών δεν μπορούν να αντλήσουν τα κεφάλαια για προσωπικό όφελος, αλλά να τα επανατοποθετήσουν στη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των capital controls που ισχύουν σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές στη χώρα μας από τις 28 Ιουνίου 2015.

Οπως μεταφέρουν στην «Κ» στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, υπήρξαν πελάτες τους που καθυστέρησαν να ενεργοποιήσουν τους νέους τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση στα τραπεζικά γκισέ. Παρ’ όλα αυτά προχώρησαν στην κατάθεση μετρητών που διακρατούσαν, προκειμένου να συμμετέχουν στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Βέβαια, με το 99% των μετοχών να είναι κλειδωμένο στο limit down από τα πρώτα λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης, και εκατομμύρια εντολές πώλησης να παραμένουν ανεκτέλεστες μέχρι τη λήξη των συναλλαγών, ελάχιστοι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές κατάφεραν να κάνουν πράξεις.

Αυτή η δυσμορφία της ελληνικής αγοράς, με την ανισότητα στις συναλλαγές μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών, υποχρέωσε τον αμερικανικό οίκο ΜSCI να ανακοινώσει χθες το απόγευμα ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί τους περιορισμούς στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ότι ενδέχεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την επανακατηγοριοποίηση σε απομονωμένη (standalone market) από αναδυόμενη αγορά. «Αν παραμείνουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα που επηρεάζουν την προσβασιμότητα στην ελληνική αγορά μετοχών από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ο MSCI μπορεί, τελικά, να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για πρόταση σχετικά με μια επανακατηγοριοποίηση του δείκτη MSCI Greece σε “standalone” από “αναδυόμενη” αγορά», ανέφερε ο MSCI σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο MSCI στις 27 Νοεμβρίου 2013 προχώρησε στην υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σωκράτης Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι «κανείς δεν περίμενε ότι σήμερα (χθες) το Χρηματιστήριο θα πήγαινε καλά», και πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν οι κανόνες είναι δίκαιοι για τους Ελληνες επενδυτές, λόγω της κατάστασης που δημιούργησαν τα capital controls, ενώ σημείωσε ότι υπήρχαν περίπου 165 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τους στις χρηματιστηριακές, προκειμένου να γίνουν αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή