Συναλλαγές για λίγους στο Χρηματιστήριο

Συναλλαγές για λίγους στο Χρηματιστήριο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφυδατωμένη» παρουσιάσθηκε η χρηματιστηριακή αγορά λόγω έλλειψης φρέσκων κεφαλαίων, στις επτά πρώτες συνεδριάσεις μετά το άνοιγμα της 3ης Αυγούστου 2015. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 62 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια εικόνα εξασθενημένης αγοράς, όπου οι συναλλαγές κατευθύνονται σε μία μικρή ομάδα εισηγμένων, της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 15, από τις οποίες οι 4 είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες που απορροφούν το 70% με 80% των ημερήσιων συναλλαγών. Το 98% των υπολοίπων εισηγμένων (215) δεν πραγματοποιεί καθόλου πράξεις ή πραγματοποιεί ελάχιστες σε κάθε συνεδρίαση, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι 1 στις 4 μετοχές του Χ.Α. δεν διαπραγματεύεται σε κανονικό καθεστώς.

Ανακύκλωση

Οι βασικοί λόγοι αυτής της προβληματικής εικόνας θα πρέπει να αναζητηθεί κατ’ αρχάς στην ανακύκλωση των υφιστάμενων κεφαλαίων που διαθέτουν τα hedge funds, τα οποία προσπάθησαν, μέσω καθημερινών ενδοσυνεδριακών πράξεων, να περιορίσουν τον μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους, που προκάλεσε η 25ήμερη αργία των συνεδριάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Χ.Α., μετά το πολυήμερο λουκέτο, όπου συνετρίβη ο Γενικός Δείκτης (-16,23%), πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές μόλις 67,66 εκατ. ευρώ.

Στη δεύτερη συνεδρίαση ο τζίρος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και μόλις στην τρίτη, που εκτονώθηκαν οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης από το εξωτερικό, ο τζίρος υπερέβη τα 80 εκατ. ευρώ, απέχοντας όμως από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Σταδιακά στις επόμενες συνεδριάσεις ο τζίρος ήταν μειούμενος, με τη χαμηλότερη επίδοση να καταγράφεται τη περασμένη Δευτέρα, με αξία συναλλαγών μόλις στα 45,3 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος βασικός λόγος του ασθενικού τζίρου, είναι ότι λόγω των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για τους Ελληνες έχουν τεθεί εκτός συναλλαγών αρκετοί εγχώριοι επενδυτές που τα κεφάλαιά τους είναι εγκλωβισμένα σε μετοχές της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι Ελληνες

Αναλυτικότερα οι Ελληνες επενδυτές πριν κλείσει το Χ.Α. είχαν διαθέσιμα κεφάλαια 13,45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 32,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα, οι ξένοι διέθεταν κεφάλαια συνολικού ύψους 24,16 δισ. ευρώ, καθώς, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, είχαν τον έλεγχο του 58,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου.

Ενας ακόμη ουσιαστικός λόγος για τον χαμηλό τζίρο είναι η έλλειψη εμπορευσιμότητας (δηλαδή ο μειωμένος αριθμός μετοχών που μπορούν να διακινηθούν) που ισχύει για την πλειοψηφία των εισηγμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική αγορά είναι μία ρηχή αγορά, που μπορεί να διαθέτει 230 εισηγμένες, όμως, δεν είναι περισσότερες από 50 οι εισηγμένες που έχουν ικανοποιητική διασπορά των μετοχών τους και μπορούν να προσελκύσουν ξένα ή και εγχώρια κεφάλαια.

Πολλά θα κριθούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών αφενός από την άρση των περιορισμών για τους Ελληνες επενδυτές και αφετέρου από την ετήσια αξιολόγηση του Χ.Α. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης MSCI, Ftse Group και Stoxx.

Ειδικότερα όπως έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα αρθούν οι περιορισμοί για τους επενδυτές όταν ψηφισθεί το Μνημόνιο και αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με τις αξιολογήσεις του Χ.Α. εφόσον διατηρηθεί σε καθεστώς ανεπτυγμένης (FTSE) ή αναδυόμενης (MSCI) αγοράς θα διατηρηθούν τα ξένα κεφάλαια στην Αθήνα που παρακολουθούν τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή