Τα πιο δημοφιλή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

Τα πιο δημοφιλή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, καθώς ένας νέος κύκλος αναταράξεων φαίνεται να ξεκινάει στην παγκόσμια οικονομία.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013, για να ισχυροποιήσει τις εξαγωγές της, καθώς είναι εμφανή τα σημάδια επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προκαλεί την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου και την καθίζηση βασικών μετάλλων, όπως είναι ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Από τα πιο δημοφιλή ασφαλή επενδυτικά καταφύγια είναι κατ’ αρχάς τα δεκαετή γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κυμάνθηκε αυτή την εβδομάδα στο 0,65% και η αντίστοιχη απόδοση του αμερικανικού ομολόγου ήταν της τάξεως του 2,17%.

Οι ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) αποτελούν επίσης δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς σε περιόδους κρίσεων, λόγω της υψηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης και της εγγύησης που παρέχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.

Οπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, εάν οι αγορές νιώσουν ότι οι φόβοι τους ενισχύονται, ένα ακόμη ασφαλές καταφύγιο που θα έχει την τιμητική του είναι το ελβετικό φράγκο, το οποίο έχει αποτελέσει ασφαλές λιμάνι των επενδυτικών κεφαλαίων σε πολύ δύσκολες συνθήκες στις αγορές την τελευταία δεκαετία. Η εικόνα αυτή, όμως, για το φράγκο έχει διαφοροποιηθεί αισθητά την τελευταία τριετία από τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, με αποτέλεσμα πια το φράγκο να έχει απολέσει μικρό μέρος από την αίγλη του.

Το επόμενο νόμισμα, που ίσως να είναι και το ασφαλές καταφύγιο του μέλλοντος και φαίνεται να παίρνει πολλές… ψήφους εμπιστοσύνης από τους διαχειριστές, είναι η νορβηγική κορώνα, εξαιτίας της σταθερής πορεία της νορβηγικής οικονομίας.

Βέβαια ο χρυσός είναι παραδοσιακά το πιο σίγουρο επενδυτικό καταφύγιο σε καιρούς αναταράξεων. Στο παρελθόν, ο χρυσός έχει αποδειχθεί καλή μέθοδος προστασίας σε περιπτώσεις υποτίμησης νομισμάτων, έντονων πληθωριστικών πιέσεων ή αρνητικού πληθωρισμού, πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων και πετρελαϊκών κρίσεων. Ως ασφαλές καταφύγιο (safe haven), ο χρυσός συνδυάζει την ευκολία ρευστοποίησης για τους θεσμικούς και το χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Παραδοσιακά, η αντίθετη κίνηση της τιμής του χρυσού, σε πολλές περιπτώσεις, από τις αγορές μετοχών, προσφέρει στους επενδυτές μια μορφή ασφάλειας σε καταστάσεις διεθνών αναταραχών, αλλά και αντίστροφα.

Αυτή την εβδομάδα ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλά τριών εβδομάδων μετά την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων από την απόφαση των κινεζικών αρχών για υποτίμηση του γιουάν.

Η τιμή του χρυσού βρέθηκε στο επίπεδο των 1.119 δολαρίων ανά ουγγιά. Στα άλλα ευγενή μέταλλα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον χρυσό, παρατηρήθηκαν οριακές απώλειες για την πλατίνα που διαμορφώθηκε στα 980,40 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο ήταν ενισχυμένο 0,3% στα 609,22 δολάρια ανά ουγγιά ενώ η τιμή του αργύρου παρέμεινε σταθερή στα 15,281 σεντς ανά ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή