Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ο ρόλος των ξένων επενδυτών και τα coco’s

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ο ρόλος των ξένων επενδυτών και τα coco’s

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει «χώρος», χρόνος και κυρίως λεφτά για να ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας; Υπό κανονικές συνθήκες όχι. Εκτός και αν με τον όρο «λύση», νοείται η πλήρης και ολοκληρωτική κρατικοποίησή τους. Σε αυτή την περίπτωση η διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να γίνει και μέσα σε μερικές… ώρες. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται μια πιο σύνθετη λύση. Δηλαδή, συμμετοχή στη διαδικασία και ιδιωτών μετόχων – επενδυτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων (κυρίως αμερικανικών) επενδυτικών κεφαλαίων, που έχουν συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια των «τεσσάρων». Προς το παρόν, οριστική λύση δεν έχει βρεθεί. Διαβεβαιώσεις ότι στο τέλος «κάτι θα γίνει», έχουν δοθεί και μάλιστα από κυβερνητικής πλευράς, ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται οριστικό ακόμα.

Το πιθανό σενάριο

Ποιο είναι ένα από τα πιθανότερα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητείται αυτή τη στιγμή; Να προχωρήσει με τον γνωστό, κλασικό, τρόπο, η αύξηση κεφαλαίου σε μία από τις τέσσερις τράπεζες (σ.σ. εκτιμάται ότι μία αύξηση ενδεχομένως να μπορεί να τη «σηκώσει» το Χρηματιστήριο Αθηνών) έως το τέλος του χρόνου, με τις υπόλοιπες τρεις να κάνουν χρήση περισσότερο σύνθετων προϊόντων (π.χ. coco’s), τα οποία όμως θα τους δώσουν την δυνατότητα -και τη σχετική χρονική πολυτέλεια- να προσδοκούν σε βελτίωση των συνθηκών το επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, ένα από τα πολλά θέματα που ανακύπτουν σε αυτή την περίπτωση, είναι ποια τράπεζα θα δεχθεί να κάνει την κλασική αύξηση; Κι αυτό γιατί, σε όποια πέσει ο κλήρος, αν τελικώς επιλεγεί αυτή η λύση, θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία όχι ακριβώς και με τους καλύτερους όρους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπροστά τραβάει ο δυνατότερος ή ο μεγαλύτερος» ψιθυρίζεται στην αγορά, όμως, είναι μια από τις λίγες φορές που κανένα από τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα δεν θέλει να συγκεντρώσει πάνω του ούτε τη μία, αλλά ούτε την άλλη ιδιότητα.

Αν πάντως βρεθεί ο… εθελοντής, τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να μπουν σε μια σειρά. Θα γίνει η σχετική διαβούλευση με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, θα προχωρήσει η μια αύξηση και οι άλλες τρεις, με τη λύση των coco’s θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Αυτές οι τελευταίες θα προσδοκούν σε βελτίωση της κατάστασης μέσα στην επόμενη 2ετία-3ετία, με τους ξένους μετόχους να -θέλουν να- πιστεύουν ότι «κάποια στιγμή τα πράγματα θα φτιάξουν».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συντονιστής του οικονομικού κύκλου της, Γιάννης Δραγασάκης.

Το γεγονός, ωστόσο ότι δεν συναντήθηκε εκείνος με τους εκπροσώπους των ξένων funds, αλλά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο κ. Σταθάκης είναι ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, όμως έχει ένα «μειονέκτημα»: Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, σε συναντήσεις του με διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, που είχαν γίνει τόσο εντός όσο και -κυρίως- εκτός Ελλάδας διαβεβαίωνε ότι καμία ουσιαστική επίπτωση δεν θα υπάρξει στις τοποθετήσεις από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εξι μήνες μετά, οι εικόνες εκείνες παραμένουν νωπές, για να επιτρέπουν σ’ αυτές τις νέες διαβεβαιώσεις Σταθάκη να γίνουν πιστευτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτωπο και από τον «λογαριασμό» της αύξησης, που θα «βγει» για κάθε τράπεζα. Οπως λένε χαρακτηριστικά άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, αν μιλάμε για 4 και 5 δισ. ευρώ». Προφανώς, σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε αποκλειστικά για κρατικοποιήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή