Καθυστέρηση ανακεφαλαιοποίησης λόγω εκλογών φοβούνται οι τράπεζες

Καθυστέρηση ανακεφαλαιοποίησης λόγω εκλογών φοβούνται οι τράπεζες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν από την τρέχουσα κρίση, διατύπωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την κυρία Νουί, η τρέχουσα αδυναμία των εγχώριων τραπεζών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων, προσθέτοντας ότι θα ανακάμψουν καθώς βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν λόγω της εξυγίανσης που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εποπτείας σημείωσε ακόμη ότι η κρίση δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν στις τράπεζες οι πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση της κυβέρνησης και τη νέα προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αν και αναγνωρίζουν ότι, εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο τον εκλογών, όσο γρηγορότερα γίνουν τόσο το καλύτερο για την οικονομία, αρκεί το αποτέλεσμα να οδηγήσει στον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, που θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας βάσει του νέου μνημονίου εξαρτάται από την υλοποίηση ενός μεγάλου όγκου προαπαιτούμενων εφαρμοστικών νόμων. Ετσι, αν μετά την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου δεν σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση, η οποία ακόμα πιο γρήγορα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος τον προσεχή Οκτώβριο, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία και τη χώρα θα είναι μεγάλες. Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, τότε θα μπορούσαν όλα να πάνε πίσω, μαζί και η ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται ότι η εξέταση της κατάστασης των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών τον Σεπτέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών. Από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα καθοριστεί κατά πόσον είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικό, θα καθοριστούν η δομή του εγχειρήματος και τα κίνητρα που θα δοθούν για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Χθες οι μετοχές των τραπεζών, αλλά και το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, δέχθηκαν νέες βαρύτατες απώλειες εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων και των πρόωρων εκλογών. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 11,69%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 9,45%, της Eurobank κατά 12%, της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε απώλειες κατά 13,51% ενώ κατά 14,66% υποχώρησε η μετοχή της Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή