Νευρικότητα ενόψει νέων εκλογών

Νευρικότητα ενόψει νέων εκλογών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το άγνωστο που φέρνει η δεύτερη κατά σειράν προσφυγή στις κάλπες για το 2015, με αποτέλεσμα την Παρασκευή να υποστεί νέο σφυροκόπημα.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να υποχωρεί πάνω από 3,5% και να καταγράφει νέο χαμηλό έτους στις 630,63 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με άνοδο, όσο διαρκούσε η συνεδρίαση λύγισαν υπό το βάρος νέου κύματος πωλήσεων που ξέσπασε μετά τις 14.30 το μεσημέρι. Η αξία των συναλλαγών μέχρι και τις 14.00 το μεσημέρι δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατ.ευρώ, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου το 2015.

Βαρύ τίμημα πληρώνει η χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας συμπληρώσει 15 συνεδριάσεις από τις 3 Αυγούστου 2015 που επαναλειτούργησε, μετά την αργία των 25 ημερών εξαιτίας των capital controls.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 3 Αυγούστου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015 η πτώση του Γενικού Δείκτη φθάνει το 18,31%, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 10,272 δισ. ευρώ.

Συντριβή έχουν υποστεί οι τραπεζικοί τίτλοι που διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Από την άλλη πλευρά έχει αναδειχθεί μία ομάδα 10 μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας που δείχνει να αυτονομείται από την απαξιωτική πορεία της αγοράς.

Ταυτόχρονα η επάνοδος της αβεβαιότητας με την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη των δεύτερων πρόωρων εκλογών μέσα στο 2015 προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Το μόνο στοιχείο ίσως που σώζει την αγορά από ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση είναι ο περιορισμός του ημερήσιου τζίρου χαμηλότερα των 30 εκατ. ευρώ που επαναφέρουν το Χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις της δεκαετίας του ’90. Η εξήγηση του πενιχρού όγκου συναλλαγών αποδίδεται στην απουσία των εγχωρίων επενδυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, οι ημεδαποί επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στις συναλλαγές μόνο μέσω την καταβολής μετρητών είτε από εμβάσματα του εξωτερικού είτε από την πώληση υφιστάμενων μετοχών, αφού απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια που διαθέτουν πριν από την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015. Η προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με κέρδη 1,04% και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 680,94 μονάδες. Ωστόσο η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Το σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών συνεχίσθηκε και αυτή την εβδομάδα κυρίως από τους αλλοδαπούς επενδυτές. Την Τρίτη επικράτησαν οι πωλητές με διευρυμένες απώλειες για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-14,17%) και της Eurobank (-12,07%). Το αποτέλεσμα των ρευστοποιήσεων ήταν ο Γενικός Δείκτης να απολέσει τα κέρδη της Δευτέρας και να διολισθήσει στις 673,18 μονάδες.

Την Τετάρτη επανήλθε σε θετική τροχιά το χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται οριακά 0,32% και να κλείνει στις 675,33 μονάδες. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε ήταν της τάξεως των 29,317 εκατ. ευρώ και ήταν ο δεύτερος χειρότερος της χρονιάς.

Η παραίτηση της κυβέρνησης και η είσοδος της χώρας σε νέα προεκλογική περίοδο προκάλεσε νευρικότητα και κλυδωνισμούς στο χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 3,52% και διολίσθησε στις 651,56 μονάδες.

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για τις 229 εισηγμένες. Μέχρι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιήσει τις οικονομικές τους επιδόσεις σχεδόν 170 εταιρείες. Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων θα δείχνει κάμψη πωλήσεων και καθαρής κερδοφορίας με ευνοημένες τις εξαγωγικές εταιρείες, τις πετρελαϊκές και όσες αντλούν έσοδα από τον τουρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή