Οι αγορές σε Ευρώπη και Αθήνα κάλυψαν τις απώλειες της Δευτέρας

Οι αγορές σε Ευρώπη και Αθήνα κάλυψαν τις απώλειες της Δευτέρας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυναμική ανάκτηση του χαμένου εδάφους προχώρησαν χθες οι διεθνείς αγορές μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας, λόγω φόβων για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Αντιστοίχως και χθες, ο κύριος παράγοντας που καθόρισε τη συμπεριφορά των επενδυτών στα χρηματιστήρια Ευρώπης, ΗΠΑ και Μ. Ανατολής και τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, νομισμάτων και ομολόγων ήταν το Πεκίνο. Συγκεκριμένα, το κλίμα μεταξύ των επενδυτών επηρέασε ευμενώς η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μειώσει τα επιτόκια και να αμβλύνει τους όρους για τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών, σε μία προσπάθεια να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία.

Επιπροσθέτως, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο υπερέβη τις προσδοκίες, παρά την εντεινόμενη αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να γίνει στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές.

Στο Λονδίνο, ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 4,4%, η οποία ήταν και η υψηλότερη τετραετίας, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες του 5% κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στη Φρανκφούρτη ο DAX και στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 4,98% και 4,10% αντίστοιχα. Η γερμανική εταιρεία επεξεργαστών Infineon ενισχύθηκε 10%, ενώ η αγροτοχημική ελβετική Syngenta είχε άνοδο 5,9% μετά την είδηση για βελτίωση της προσφοράς εξαγοράς από τη Monsanto.

Αθήνα

Με κέρδη 9,38% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαγράφοντας σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των προχθεσινών απωλειών. Αθροίζοντας τις δύο συνεδριάσεις, είχε απώλειες 1,16%. Ο τραπεζικός κλάδος είδε τον σχετικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 27%, εξαλείφοντας τις απώλειες της Δευτέρας. Τόσο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank έκλεισαν τη συνεδρίαση με limit up (30%), η Eurobank ενισχύθηκε 26,47% και η ΕΤΕ 25,42%.

Εκτός της Grivalia Properties (-1,84%), όλες οι μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τον FTSE να κλείνει με κέρδη 11,69% στις 182,19 μονάδες.

Ο ΟΤΕ, που ήταν και η μεγαλύτερη σε εμπορευσιμότητα μετοχή (με 5,66 εκατ. ευρώ), κατέγραψε κέρδη 20,9%, ο Τιτάνας (+20,51%), η Folli Follie (+17,42%), ο Ελλάκτωρ (+15,60%), η ΔΕΗ (+14,45%), η Βιοχάλκο (+10,77%), ο ΟΠΑΠ (+9,92%), ο Μυτιληναίος (+7,71%), η Motor Oil (+6,93%) και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,79%) μεταξύ άλλων. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank ενισχύθηκε 26,67%, το ΥΓΕΙΑ (+15,84%), η Ευρωπαϊκή Πίστη (+13,82%) και η Frigoglass (+11,11%).

Στον αντίποδα κινήθηκαν οι μετοχές των Kleeman (-6,25%) και Τεχνική Ολυμπιακή (-1,19%).

Εμπορεύματα

Αντιδρώντας στις κινήσεις της Κίνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια πρώτων υλών, χθες το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2,9% στα 39,33 δολάρια το βαρέλι και το Brent 2,3% στα 43,62 δολάρια το βαρέλι. Το δολάριο ενδυναμώθηκε εν συγκρίσει με το ευρώ και τα περισσότερα νομίσματα.

Το ευρώ τη Δευτέρα, θεωρούμενο ως ασφαλές καταφύγιο, ενισχύθηκε προς το δολάριο στα 1,17 δολάρια, ενώ χθες υποχώρησε κατά 1,6% σε 1,1435 δολ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή