Θυγατρική στο Λουξεμβούργο συνέστησε η Grivalia Properties

Θυγατρική στο Λουξεμβούργο συνέστησε η Grivalia Properties

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Συνολικά 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε ξενοδοχειακά και τουριστικά ακίνητα δρομολογεί το προσεχές διάστημα η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ μέσω της νέας θυγατρικής εταιρείας που σύστησε στο Λουξεμβούργο πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η νέα εταιρεία, που ονομάζεται Grivalia Hospitality S.A., πρόκειται να μετεξελιχθεί σύντομα σε κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Grivalia, συνεισφέροντας κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ, αλλά και ξένοι επενδυτές που θα συνεισφέρουν επιπλέον 75 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των επενδυτών θα προέλθει από τους υφιστάμενους μετόχους της Grivalia, ήτοι τον όμιλο Fairfax, αλλά και από τα επενδυτικά funds των Wellington και Fidelity. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties, στόχος μας είναι να «δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επενδύοντας κεφάλαια σε έναν κλάδο όπως ο τουριστικός, που έχει σημαντικές προοπτικές». Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεση της εταιρείας είναι όχι μόνο να αποκτήσει τα ακίνητα μέσω μιας απλής πράξης αγοραπωλησίας που, ούτως ή άλλως, δεν έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά να προβεί και σε περαιτέρω επενδύσεις αναβάθμισης/ανακατασκευής, ή ακόμα και ανάπτυξης ακινήτων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στις τοπικές οικονομίες. Ως εκ τούτου, στο στόχαστρο θα βρεθούν ακόμα και οικόπεδα που ενδείκνυνται για τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ επιτρέπει τέτοιες κινήσεις. Επίσης, υψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτών θα βρεθούν και πολυτελή ξενοδοχειακά ακίνητα. Οπως τονίζει ο κ. Χρυσικός, εφόσον οι αρχικές επενδύσεις στεφθούν με επιτυχία, είναι δεδομένο ότι η Grivalia θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη νέα εταιρεία, καθώς έχει τη δυνατότητα να αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των ξένων επενδυτών και μετόχων της.

Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των σχετικών επενδύσεων, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσες εξελίξεις τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει άλλωστε και των νέων πρόωρων εκλογών. Εφόσον όμως, όπως όλα δείχνουν, απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και αποκατασταθεί η οικονομική και πολιτική ομαλότητα, είναι δεδομένο ότι θα «ανάψει το πράσινο φως» για την υλοποίηση των πρώτων κινήσεων.

Η νέα εταιρεία θα συστήνει θυγατρικές στην Ελλάδα, οι οποίες θα προχωρούν στην απόκτηση των σχετικών ακινήτων. Η επιλογή της έδρας στο Λουξεμβούργο οφείλεται στο ότι εκεί είναι πολύ ευκολότερη η τοποθέτηση και διακίνηση κεφαλαίων, σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην Ελλάδα και στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, το Λουξεμβούργο προσφέρει και πολύ ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση συγκριτικά με την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την εταιρεία που θα επενδύσει σε ξενοδοχεία, συστάθηκε και μία ακόμα θυγατρική στο Λουξεμβούργο. Η εν λόγω εταιρεία θα παραμείνει αδρανής για περίπου ένα-δύο χρόνια και θα ενεργοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επενδύσεων της Grivalia στην ελληνική αγορά.