ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα προσφορά ΕΛΠΕ για Αρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο

nea-prosfora-elpe-gia-arta-preveza-kai-vd-peloponniso-2100508

Βελτιωμένες προσφορές για τις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ, ύστερα από σχετικό κάλεσμα της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Ολες οι προσφορές μας βασίζονται πάντοτε στην εμπειρία μας από παλαιότερες έρευνες που έχουμε κάνει στη δυτική Ελλάδα, είναι ορθολογικές και απολύτως συμβατές με τη διεθνή πρακτική στην έρευνα πετρελαίου και, φυσικά, πληρούν αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια». Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνουν τα ΕΛΠΕ, «αναμένουμε την ανακοίνωση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της αιτιολογημένης βαθμολόγησης, αξιολόγησης και κατάταξης των προσφορών, όπως περιγράφεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού και όπως μας έχει διευκρινίσει προφορικά σε πρόσφατη συνάντηση η επιτροπή, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε στη συνέχεια τις τελικές μας προσφορές».

Οι αρχικές προσφορές στον διαγωνισμό για την παραχώρηση τριών χερσαίων περιοχών στη δυτική Ελλάδα κατατέθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Εκτός από τα ΕΛΠΕ, που διεκδικούν τις δύο παραπάνω περιοχές, προσφορές κατέθεσε και η Εnergean Oil για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και για την περιοχή της Αρτας-Πρέβεζας, που διεκδικούν επίσης και τα ΕΛΠΕ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης, έπειτα από έναν πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψηφίους επενδυτές, ζήτησε βελτιωμένες προσφορές, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει γνωστό εάν και η Energean Oil ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου.

Η κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών από τα ΕΛΠΕ σηματοδοτεί και την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων, από τον οποίο και θα κριθεί η κατάληξη του σχετικού διαγωνισμού. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις αυτές περιοχές της δυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον ελπιδοφόρες, καθώς έχουν καταστεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας με σεισμικά και γεωτρήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία γεωτρήσεις είχε πραγματοποιήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η αμερικανική Triton και στη δυτική Πελοπόννησο η βρετανική Enterprise (η εταιρεία αυτή στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Shell).