Στις πιστώτριες τράπεζες περνά το εμπορικό κέντρο της «Βωβός» στον Βοτανικό

Στις πιστώτριες τράπεζες περνά το εμπορικό κέντρο της «Βωβός» στον Βοτανικό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλήσεις ακινήτων, αναγκαστικές και μη, βρίσκονται στο επίκεντρο για τις εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων, που αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν, έως ότου επανεκκινήσουν η οικονομία και η κτηματαγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πρώτα βήματα για τη διάσωσή της, βάσει του σχετικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί από κοινού με τους πιστωτές της και το οποίο έχει λάβει και την έγκριση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, πραγματοποίησε η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Σε επαναληπτική γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας, οι παριστάμενοι μέτοχοι ενέκριναν τη μεταβίβαση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, προς τις δύο βασικές πιστώτριες τράπεζες.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η απόσχιση του κλάδου κατασκευής και αξιοποίησης εμπορικών κέντρων της εταιρείας και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική, ανώνυμη εταιρεία «ALPHA Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του σχεδίου σωτηρίας της εισηγμένης, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερου του 50% των συνολικών υποχρεώσεων της Μπάμπης Βωβός. Το σχέδιο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και προβλέπει μια σειρά μεταβιβάσεων ακινήτων του ομίλου προς τις δύο κύριες πιστώτριες τράπεζες, ήτοι την Alpha Bank, προς την οποία η εταιρεία οφείλει 113,4 εκατ. ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς, προς την οποία οι οφειλές ανέρχονται σε 153,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η λογιστική αποτίμηση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτου, θα μεταβιβαστούν επίσης οι υπό ανέγερση κατοικίες στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ και το ακίνητο στο Σούνιο, στο οποίο επρόκειτο να αναπτυχθούν εξοχικές κατοικίες, συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των σχετικών κινήσεων, οι τράπεζες με τη σειρά τους, θα κεφαλαιοποιήσουν χρέη και θα βρεθούν να ελέγχουν στο τέλος της σχετικής διαδικασίας ποσοστό της τάξεως του 30% έκαστη στο μετοχικό κεφάλαιο της Μπάμπης Βωβός.

Παράλληλα, όπως ορίζεται από το σχέδιο, η εταιρεία καλείται σταδιακά, κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών, να προβεί στην πώληση του ακινήτου της στην περιοχή του Γαλατά στην Τροιζηνία (απέναντι από τον Πόρο), αντί ποσού 17 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και επενδυτικού ακινήτου που διαθέτει επί της Λ. Κηφισίας, αντί ποσού 1 εκατ. ευρώ. Βάσει της δικαστικής απόφασης, οι εργαζόμενοι στον όμιλο θα πληρώνονται εφάπαξ ανά τρίμηνο.

Σε κινήσεις για τη σταδιακή τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα εντός περιόδου έξι μηνών, η Δομική Κρήτης, έχοντας προβεί ήδη σε μια σειρά κινήσεων για την τόνωση των οικονομικών της μεγεθών, ώστε να εξέλθει και της κατηγορίας επιτήρησης στην οποία έχουν εισέλθει οι μετοχές της. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται τόσο η ανάληψη νέων έργων και ο περιορισμός των λειτουργικών της εξόδων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης ορισμένων μη λειτουργικών ακινήτων της εταιρείας, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα κάποια σχετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται η εκτίμηση ότι αν βελτιωθούν οι χρόνοι αποπληρωμής του Δημοσίου, αναφορικά με ήδη εκτελεσμένα έργα, θα υπάρξει και άμεση τακτοποίηση των οφειλών. Αμεσα δε, προβλέπεται να γίνουν συμψηφισμοί απαιτήσεων με οφειλές προς το Δημόσιο και δη τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή