Σε προεκλογικό ρυθμό το Χρηματιστήριο

Σε προεκλογικό ρυθμό το Χρηματιστήριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αφυδατωμένη από φρέσκα κεφάλαια χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημάδια ανάκαμψης τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στις 3 Αυγούστου 2015 υπό το καθεστώς των capital controls, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σταθερά πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ κατεγράφησαν τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές Αυγούστου.

Το χρηματιστήριο κινήθηκε σε προεκλογικούς ρυθμούς και ο βασικός καταλύτης της επόμενης ημέρας είναι η ταχύτητα και η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές, καθώς από εκεί εξαρτώνται οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές προκειμένου να δανεισθεί, αφού η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε ανάλογη κίνηση ήταν τον Ιούλιο του 2014.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά της, ωστόσο οι συναλλακτικοί τζίροι και το εύρος των διακυμάνσεων δείχνουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε θέση αναμονής, τάση που πολύ πιθανόν θα ακολουθηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα που είναι και η τελευταία πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, πολλοί ξένοι επενδυτές εμφανίζονται έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στις διακυμάνσεις που καταγράφονται καθημερινά στις ελληνικές μετοχές, αλλά και στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών τους. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προοπτική ενός συνασπισμού κομμάτων, ή της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα μπορούσε να προσδώσει νέα ώθηση στα ομόλογα. «Αντίθετα, οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την πολιτική αβεβαιότητα και τις πιθανότητες μιας πτώχευσης. Εχουν λίγη πίστη στην πιθανότητα ότι ακόμη και μια κυβέρνηση υπό τη Ν.Δ. θα έχει τη στήριξη να περάσει τα σκληρά μέτρα που θέλουν οι δανειστές», τονίζει το πρακτορείο Reuters.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 650 μονάδων. Ομως, η άνοδος των τιμών των μετοχών πραγματοποιήθηκε με πενιχρό τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 17,042 εκατ. ευρώ, που ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2015 μετά την επίδοση των 14,578 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί στη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2015.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 655,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,35%. Την Τρίτη διατηρήθηκε η άνοδος στο χρηματιστήριο, με τον βασικό δείκτη να κλείνει στις 667,47 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,85%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 680,41 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,67%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 40,756 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 1,13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι Πειραιώς (17,14%), Alpha Bank (10,40%), Eurobank (10%), ΕΛΠΕ (5,30%), ΕΧΑΕ (5,10%), Aεροπορία Αιγαίου (4,54%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,07%), ΔΕΗ (3,06%), Jumbo (2,96%) και Εθνική Τράπεζα (2,82%).

Ασθενείς ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο κλείσιμο της Τετάρτης, καθώς η αγορά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει έως το τέλος τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη της. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 669,26 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,27%. Κέρδη 0,87% σημείωσε η αγορά την Πέμπτη, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή