Για τέλη Οκτωβρίου παίρνει παράταση η δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων των τραπεζών

Για τέλη Οκτωβρίου παίρνει παράταση η δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων των τραπεζών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα δοθεί για τη δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων των τραπεζών του πρώτου εξαμήνου 2015. Σημειώνεται ότι οι λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών θα έπρεπε να έχουν ήδη δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η παράταση ήταν απαραίτητη καθώς, λόγω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, οι λογιστικές καταστάσεις δεν θα είχαν «καθαρά» πιστοποιητικά από τους ορκωτούς ελεγκτές, που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές για να βεβαιώσουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατά το επόμενο διάστημα για δραστικές αλλαγές, θα πρέπει να έχουν έγγραφη εγγύηση ότι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με αναλυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολα στις 8 εργάσιμες ημέρες που απομένουν μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλιστεί το τυπικό της εγγύησης της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να μπορέσουν να δημοσιοποιηθούν οι λογιστικές καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι θα δοθεί νέα παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει όλη την τεχνική προετοιμασία και μόλις διευθετηθεί το ζήτημα της κάλυψης, μπορούν άμεσα να δημοσιεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι δύο είναι τα σημεία που θα ξεχωρίσουν. Το πρώτο είναι η σημαντική μείωση του κόστους του χρήματος λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, που επιδρά θετικά στην κερδοφορία του κλάδου. Το δεύτερο σημείο είναι η περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που οδηγεί σε αύξηση των προβλέψεων επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα.

Ασφυκτικά περιθώρια

Δεδομένων των ασφυκτικών περιθωρίων, η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ύστερα από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη δημιουργία Ειδικής Ομάδας Εργασίας με στόχο την άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση ώστε η νέα κυβέρνηση να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις. Στην Ομάδα Εργασίας μετέχουν το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και το ΤΧΣ.

Η ΤτΕ έχει υπογραμμίσει σε όλες τις πλευρές την ανάγκη να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο, και οπωσδήποτε εντός του 2015, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς τυχόν χρονική μετάθεση του εγχειρήματος για το επόμενο έτος θα άλλαζε τα δεδομένα με κίνδυνο να επανέλθει η απειλή «κουρέματος» των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται η διάθεση κεφαλαίων μέχρι 25 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή