Πιέσεις για το ύψος κεφαλαιακών αναγκών

Πιέσεις για το ύψος κεφαλαιακών αναγκών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνουν τις πιέσεις επενδυτές και μέτοχοι των εγχώριων τραπεζών, ζητώντας ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών να βασιστεί σε δεδομένα και όχι σε γνώμες. Επενδυτές και εξειδικευμένοι σύμβουλοι έχουν αποστείλει στις ελληνικές αρχές αρκετές προτάσεις για το πώς το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να γίνει ελκυστικό για τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο μόνον 1-2 από αυτές θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για πολύπλοκο ζήτημα, καθώς η όποια πρόταση πρέπει να είναι συμβατή με το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για τα κεφάλαια των τραπεζών, με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, δεδομένου ότι όλες οι εγχώριες τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι οι επόπτες, αλλά και με τους θεσμούς.

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση προβλέπει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα διαμορφωθούν με βάση το βασικό σενάριο του stress test της ΕΚΤ, ενώ τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο θα καλυφθούν από το ΤΧΣ.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουίλμπουρ Ρος, που μετείχε στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank δήλωσε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επιβαρύνσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι η πιθανότητα το βασικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι πολύ απαισιόδοξο, οδηγώντας έτσι σε αδικαιολόγητα υψηλές, εκτός ορίων, κεφαλαιακές ανάγκες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν, και οι οποίες θα οδηγήσουν στην απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων θα πρέπει να βασιστούν σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε γνώμες.

Χθες, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB) Ελκε Κένιγκ σημείωσε ότι η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί μια ειδική περίπτωση και δεν πρέπει να θεωρείται μοντέλο για μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν θύμα «ομηρίας» από μια υπερχρεωμένη κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση τραπεζών, η BRRD, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει προβλήματα μεμονωμένων τραπεζών και όχι γενικευμένων τραπεζικών κρίσεων. Σε ό,τι αφορά τους κατόχους ομολόγων ελληνικών τραπεζών, σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι να υποστούν μια απομείωση (bail in).

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων, με τα οποία θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το βασικό σενάριο και κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, για να καλυφθούν οι υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από το δυσμενές σενάριο. Η JP Morgan εκτιμά τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες σε 15 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ. Με βάση τρία διαφορετικά σενάρια της JP Morgan για την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμά ότι η Eurobank χρειάζεται 1,2 δισ. με βάση το πρώτο (και ηπιότερο) σενάριο, 1,8 δισ. ευρώ με βάση το δεύτερο και 2,5 δισ. με βάση το τρίτο. Η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 300 εκατ. ευρώ με το πρώτο, 1,2 δισ. με το δεύτερο και 2,1 δισ. με το τρίτο. Η JP Morgan εκτιμά ότι σε καλύτερη θέση είναι η Εθνική και η Alpha Bank, καθώς δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το πρώτο και δεύτερο σενάριο. Με βάση το τρίτο (και πλέον αυστηρό) οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται σε 600 εκατ. ευρώ για την Εθνική και στα 800 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανάλυση, το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να προσδιοριστούν ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο σενάριο και οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες να διαμορφωθούν στα 4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή