Ακάλυπτες επιταγές με χρονοκαθυστέρηση στον Τειρεσία

Ακάλυπτες επιταγές με χρονοκαθυστέρηση στον Τειρεσία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξήγητη χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την καταχώριση στη μαύρη λίστα του Τειρεσία των επιταγών που δεν πληρώθηκαν εν μέσω της περιόδου προστασίας, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των επιταγών που έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η παράταση δόθηκε με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιτρέπει την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή επιταγών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και παράλληλα παύση των κυρώσεων, δηλαδή καταχώρισή τους στη μαύρη λίστα. Αφορμή για την ανακοίνωση – διαμαρτυρία της ΕΣΕΕ είναι η δημοσίευση από τον Τειρεσία των στοιχείων για την εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών, που διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στα 523 τεμάχια με συνολική αξία 11,8 εκατ. ευρώ. Αν και οι ακάλυπτες επιταγές είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η καταχώρισή τους από τον Τειρεσία «εγείρει ερωτήματα και προβληματισμό», καθώς, όπως υποστηρίζει, αντίκειται στην προστασία που έχει δοθεί.

Από την πλευρά του Τειρεσία, αντικρούεται η σχετική επιχειρηματολογία και η καταχώριση ακάλυπτων επιταγών και τον Αύγουστο αποδίδεται στη συνήθη καθυστέρηση που υπάρχει από τον χρόνο σφράγισής τους μέχρι και την κατάθεσή τους στη βάση δεδομένων. Οπως εξηγεί ο διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Πέτρος Καπασούρης, η εταιρεία Τειρεσίας δεν έχει προβεί σε καμιά καταχώριση επιταγής που έπρεπε να πληρωθεί κατά το διάστημα ισχύος της περιόδου προστασίας και όσες επιταγές εμφανίζονται ως καταχωρισμένες τον Αύγουστο, είναι επιταγές που σφραγίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους και καταχωρίσθηκαν με καθυστέρηση στα συστήματα του Τειρεσία. «Η εταιρεία έχει τηρήσει όσα προβλέπει η νομοθεσία και δεν έχει καταχωρίσει καμία επιταγή που εμπίπτει στο πλαίσιο προστασίας», καταλήγει ο κ. Καπασούρης. Να σημειωθεί ότι οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο είναι μειωμένες κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ειδικά τον Ιούλιο, τον πρώτο δηλαδή μήνα της τραπεζικής αργίας, καταχωρίσθηκαν μόλις 27 τεμάχια αξίας 606 χιλ. ευρώ, εξαιτίας του ότι οι τράπεζες ήταν ουσιαστικά κλειστές και η ημερομηνία πληρωμής είχε παραταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή