Πρωτιά της Euroxx στις συναλλαγές Αυγούστου

Πρωτιά της Euroxx στις συναλλαγές Αυγούστου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία ιδιωτική χρηματιστηριακή, η Euroxx, ξεπέρασε τις θυγατρικές ΑΧΕΠΕΥ των τραπεζών στις συναλλαγές του Αυγούστου, όταν επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο μετά την αναστολή των συνεδριάσεων του Ιουλίου λόγω των capital controls. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, στην πρώτη θέση της κατάταξης των χρηματιστηριακών βρέθηκε η Euroxx τον Αύγουστο, με ποσοστό 18,24%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Eurobank Equities με ποσοστό 16,61% και στην τρίτη η Axia Ventures (7,71%).

Τις πρώτες δέκα χρηματιστηριακές συμπληρώνουν οι: NBG Securities (7,21%), Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (6,29%), UBS (5,86%), Τράπεζα Πειραιώς (5,51%), Alpha Finance (4,49%), Credit Suisse Securities (4,46%) και Παντελάκης Χρηματιστηριακή (3,84%). Στη διάρκεια του οκταμήνου (που κανονικά είναι επτάμηνο, αφού δεν υπάρχουν συναλλαγές τον Ιούλιο) την πρωτιά καταλαμβάνει η Eurobank Equities με ποσοστό 16,99%, με την Euroxx να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (14,67%) και την NBG Sec, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, να καταλαμβάνει την τρίτη θέση (8,46%). Επιπλέον, τη δεκάδα συμπληρώνουν οι: Tράπεζα Πειραιώς (7,23%), Citigroup (5,78%), Axia Ventures (5,61%), Αlpha Finance (5,17%), Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (5,12%), UBS (4,18%) και Credit Suisse Sec. (3,88%). Η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου στις 3 Αυγούστου έχει προκαλέσει ένα ισχυρό σοκ στις χρηματιστηριακές εταιρείες, λόγω της καθίζησης των ημερήσιων συναλλαγών. Πριν από την εφαρμογή των capital controls, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ και σήμερα ο μέσος όρος του τζίρου έχει υποχωρήσει στα 30 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή