Στα 8,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των blue chips στο Χ.Α.

Στα 8,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των blue chips στο Χ.Α.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κόρη οφθαλμού διατηρούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα οι εισηγμένες εταιρείες του FTSE 25 μετά μάλιστα και το σοκ που υπέστησαν από την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015. Μάλιστα, οι εταιρείες είχαν εμφανίσει αύξηση των ταμειακών τους διαθεσίμων κατά 315 εκατ. ευρώ ή 3,8% το φετινό α΄ εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο οι 19 επιχειρήσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συνολικά οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης εμφάνισαν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 8,605 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς έναντι 8,290 δισ. ευρώ που ήταν τα κεφάλαια που είχαν στα ταμεία τους στις 30 Ιουνίου 2014. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», όλες οι εισηγμένες και ειδικά οι 19 που αναφέρονται στον σχετικό πίνακα είχαν μεταφέρει από την αρχή της χρονιάς το σύνολο ή μέρος των ταμειακών τους διαθεσίμων στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνεται κανονικά η μισθοδοσία του προσωπικού και να πιστώνεται στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο κεφαλαίων. Η ίδια ακριβώς διαδικασία γίνεται όταν είναι να πιστωθούν οι λογαριασμοί σε εγχώριους προμηθευτές ή για να πληρωθούν μηνιαίες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Οπως εξηγεί στην «Κ» πρόεδρος μεγάλου βιομηχανικού ομίλου, «αυτή την περίοδο λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων έχουμε αναστείλει κάθε παραγωγική επένδυση που απαιτεί κεφάλαια και έχουμε επικεντρωθεί μόνο στις απαραίτητες λειτουργίες, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων, τη μισθοδοσία προσωπικού, την πληρωμή σε προμηθευτές για πρώτες ύλες και τις πληρωμές για τη μεταφορά των εμπορευμάτων μας είτε εντός είτε εκτός επικράτειας». Οπως διευκρινίζεται από τα στελέχη των εισηγμένων, «τα μόνα χρήματα που καταβάλλονται για επενδύσεις είναι για τη συντήρηση των γραμμών παραγωγής ή για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού εφόσον έχει υπάρξει απόφαση διοικητικού συμβουλίου ή έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων». Το μείζον θέμα για κάθε επιχείρηση το 2015, όπως συνέβη και στην εξαετή ύφεση (2008-2013), είναι να έχει επάρκεια ρευστότητας. Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει δραματικά να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους και να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος, προκειμένου να ξεκινήσουν από καλύτερη θέση τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με αναλυτές, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως και μάλιστα ενώ έχουν προηγηθεί έξι υφεσιακά χρόνια και θα έχουμε και φέτος ύφεση. Με απλά λόγια, μια εταιρεία δεν αντέχει να δουλεύει μόνο για τις τράπεζες, αφήνοντας χωρίς κέρδος τους μετόχους της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT