Την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με αφορμή την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής χθες από την ανάδοχο κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ. Με την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής «ξεκλειδώνει» το θέμα της χρηματοδότησης της επένδυσης συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε μεγάλο «αγκάθι» λόγω της κατάστασης της χώρας.
Η επένδυση κατάφερε να διασφαλίσει από τον Μάρτιο του 2013 χρηματοδότηση κατά 700 εκατ. ευρώ από κοινοπρακτικό σχήμα ξένων τραπεζών, υπό την «ομπρέλα» της ΕΤΕπ και την κάλυψη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας. Η ανάδοχη εταιρεία κατέθεσε χθες εγγυητική επιστολή από τρεις τράπεζες συνολικού ύψους περίπου 226,8 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ, με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα πρέπει σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά την κατάθεση της εγγυητικής να καταθέσει προκαταβολή ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με πηγές της εταιρείας είναι διασφαλισμένη.
Η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας 5 αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις της χώρας. Η ΔΕΗ έχει στηρίξει σε αυτήν τον εκσυγχρονισμό του λιγνιτικού της παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Με συνολική προβλεπόμενη ισχύ στα 660 MW και θερμική ισχύ 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει με τη λειτουργία της ισόποση ισχύ από παλαιές και ρυπογόνες μονάδες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της επιχείρησης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η λειτουργία της μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά 40% και κατά 90% των σωματιδίων. Κατά τη διαδικασία κατασκευής της θα απασχοληθούν περί τα 3.000 άτομα, ενώ με τη λειτουργία της η απασχόληση του μόνιμου προσωπικού θα ξεπεράσει τα 250 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πτολεμαΐδα 5 βρέθηκε στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ με χθεσινή ανακοίνωσή της η WWF κάνει λόγο για «προεκλογική υποθήκη ύψους 1,4 δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι η μονάδα θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.