ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσδοκίες για μικρές κεφαλαιακές ανάγκες

prosdokies-gia-mikres-kefalaiakes-anagkes-2101939

Την αισιοδοξία τους ότι τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα διατυπώνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Οι τράπεζες αντλούν την αισιοδοξία τους από την πορεία της οικονομίας, η οποία με τις έως τώρα ενδείξεις, είναι θετικότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ καλύτερη των εκτιμήσεων είναι και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και οι θεσμοί εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 θα διαμορφωθεί στο 2,3% και το 2016 στο 1,3%, ωστόσο τα έως τώρα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας δημιουργούν προσδοκίες ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά δεν θα ξεπεράσει το 1,5%, ενώ το 2016 θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και έτος επιστροφής της οικονομίας σε θετική τροχιά υπό την προϋπόθεση ότι από τη μεθαυριανή εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια ισχυρή, σταθερή, κυβέρνηση με ξεκάθαρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Η εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του 2015 και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δυναμικό ριμπάουντ την οικονομία το 2016.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι οι επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια είναι επίσης μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών. Μάλιστα από την υπογραφή της συμφωνίας και μετά παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των νοικοκυριών που προχωρούν σε ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που αποδίδεται στη διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τα προηγούμενα χρόνια για προνομιακή ρύθμιση ή και διαγραφή υπολοίπων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι σημαντικά χαμηλότερα των 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου δανείων και τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το stress test, βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας.

Ν. Καραμούζης

Την εκτίμηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των υφισταμένων μετόχων, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, διατύπωσε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας στο Reuters. Ο πρόεδρος της Eurobank σημείωσε ότι το stress test θα πρέπει να πείσει πλήρως τις διεθνείς αγορές και τους καταθέτες για την ισχυρή οικονομική κατάσταση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση για τον Ελληνα φορολογούμενο και να μεγιστοποιεί τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι το επιθυμητό είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή πριν τεθεί σε πλήρη ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση τραπεζών, η BRRD. Σημείωσε ότι η πολιτική σταθερότητα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες και η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων θα οδηγήσουν σε επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Οπως ανέφερε η ενίσχυση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των καταθέσεων κατά 35 με 40 δισ. ευρώ τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη για την επιστροφή καταθέσεων και την αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν την οικονομία θα πρέπει να προηγηθούν η επανάκτηση της εμπιστοσύνης αγορών και καταθετών, η μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα και το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων.