Επενδυτικό σοκ χρειάζεται η Ελλάδα ως αντίβαρο στην ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των αποταμιεύσεων. Απαιτούνται τουλάχιστον επενδύσεις ύψους 105 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (2016-2022). Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ που εξεδόθη χθες, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12 δισ. ευρώ ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Με τις ετήσιες αποσβέσεις (αναπλήρωση του αποθέματος κεφαλαίου –εργοστασίων, μηχανολογικού εξοπλισμού, κατοικιών κ.λπ.– που γηράσκει) να διαμορφώνονται στα 33 δισ. ευρώ ετησίως, προφανώς επενδύονται λιγότερα απ’ ό,τι απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερό το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο και διαρκώς συρρικνούται».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «προκύπτει η ανάγκη για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Με οικονομική ανάκαμψη και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση, που είναι αρνητική, θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις. Οι άνεργοι, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Ιδού, λοιπόν, το ζητούμενο». Τα επόμενα επτά χρόνια, τονίζεται στην ανάλυση του ΣΕΒ, η Ελλάδα χρειάζεται 15 δισ. ευρώ τον χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας. Χρειαζόμαστε, δηλαδή, επιπλέον επενδύσεις 105 δισ. ευρώ, όταν το πακέτο Γιούνκερ (που είναι ζήτημα εάν τα μισά αφορούν επενδύσεις) δεν υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ την επταετία. Και αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, τονίζεται από τον ΣΕΒ, θα πρέπει οι επενδύσεις να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.
Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, «η καλή πορεία των εσόδων τον Αύγουστο οφείλεται στη μερική αναπλήρωση της υστέρησης εσόδων των προηγούμενων μηνών. Η αγορά συνεχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εφορία, παρά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Τα έσοδα από τουρισμό ακολουθούν ανοδική πορεία, η οποία όμως είναι σημαντικά αποδυναμωμένη σε σχέση με τον Μάιο. Τα έσοδα από τη ναυτιλία και λοιπές υπηρεσίες, που υπολογίζονται ακόμα από τα εισερχόμενα εμβάσματα σε ελληνικές τράπεζες, μειώνονται σημαντικά αντανακλώντας, πλέον, πιθανή κατάθεση εσόδων σε αλλοδαπές τράπεζες.
Καταλήγοντας, η ανάλυση του ΣΕΒ σημειώνει ότι «η αγορά εργασίας πλέον δεν καθορίζεται μόνο από όσους ψάχνουν ή έχουν δουλειά, αλλά και από όσους μεταναστεύουν, με αποτέλεσμα οι δείκτες ανεργίας να έχουν σταθεροποιηθεί ή και να βελτιώνονται χωρίς να υπάρχει απαραίτητα αντίστοιχη αύξηση απασχόλησης. Παράλληλα, συνεχίζει να υποχωρεί ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία ανεξαρτήτως της υποχώρησης των τιμών καυσίμων.
Η κατανομή των εργαζομένων και των αποδοχών τους αναδεικνύει τη σημασία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων για την εξασφάλιση καλών μισθών και εργασιακών συνθηκών πλήρους απασχόλησης, τη στιγμή που η βιομηχανία συνεχίζει να συνεισφέρει άμεσα κάθε μήνα περίπου το 25% της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων και των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ενδεικτικά, ορισμένες από τις επενδύσεις βιομηχανιών που έγιναν την τελευταία τριετία στη χώρα μας ήταν οι εξής:
1) Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος ολοκληρώνει επένδυση 25 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο.
2) Μπισκότα Ε. Ι. Παπαδοπούλου, επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα.
3) Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επένδυση 2 εκατ. ευρώ στην Πάτρα.
4) Χάλυψ, επένδυση 13 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο Αττικής.
5) Apivita, επένδυση 14,5 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο.
6) Γιώτης, επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ για νέες γραμμές παραγωγής.
7) Βενέτης, επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο στη Βοιωτία.
8) Unilever, επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010-2014 που περιελάμβανε την επέκταση εργοστασίου Ρέντη, νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι.
9) FrieslandCampinia, επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πάτρας.
10) Ηπειρος, επένδυση 4,2 εκατ. ευρώ το 2014 για γραμμή παραγωγής σκληρού τυριού.