Σε αρνητική τροχιά το Xρηματιστήριο

Σε αρνητική τροχιά το Xρηματιστήριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο στις πρώτες τέσσερις μετεκλογικές συνεδριάσεις βρέθηκε σε αρνητική τροχιά με συνολικές απώλειες 4,27% του Γενικού Δείκτη και χαμένη κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 2,035 δισ. ευρώ. Σημάδια ανάκαμψης έδειξε η αγορά στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ωστόσο οι υποτονικές συναλλαγές -δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15.00 το απόγευμα- αποδεικνύουν τον εγκλωβισμό των επενδυτών που βρίσκονται στη δίνη της τραπεζικής κατάρρευσης. Το αρνητικό κλίμα στην Αθήνα επιβαρύνεται και από τις διεθνείς εξελίξεις με το σκάνδαλο της Volkswagen και την πρόθεση της προέδρου της Fed Tζάνετ Γέλεν να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2015. Ωστόσο το μείζον θέμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Το ρεπορτάζ της «Κ» ανέφερε στη διάρκεια της εβδομάδας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες πιθανότατα να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, με το ανώτατο όριο να ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, όταν οι πρώτες εκτιμήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες έκαναν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 8 και 12 δισ. ευρώ. Φαίνεται όμως ότι ο πήχυς ανεβαίνει καθημερινά, καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο προχωρούν τα τεστ κοπώσεως (stress tests). Mέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το χρηματιστήριο κατέγραψε αναταράξεις από την πτώση του τραπεζικού κλάδου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνά σήμερα τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν μόνο η αξία της Coca Cola HBC ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Στις υπόλοιπες εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των συνεδριάσεων είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα, αφού η επιβολή των capital controls δεν επιτρέπει τη συμμετοχή των περισσότερων Ελλήνων επενδυτών. Ταυτόχρονα και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έχουν αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των ταμειακών τους αναγκών, καθώς το τελευταίο τρίμηνο του 2015 προμηνύεται πολύ δύσκολο λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων που παραμένουν σε ισχύ από τις 28 Ιουνίου 2015. Στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει 0,58% στις 693,54 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες (-11,90%) και ακολούθησε η Alpha Bank (-9,66%), η Εθνική Τράπεζα (-7,54%) και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε πτώση 3,33% και διολίσθησε σε 0,116 ευρώ. Την Τρίτη διατηρήθηκαν οι ρευστοποιήσεις με εντονότερο ρυθμό με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται κύματα πωλήσεων κυρίως από hedge funds των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,32% και διολίσθησε στις 677,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα στα 34 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-11,21%), της Alpha Bank (-10,69%) και ακολούθησε η μετοχή της Eurobank (-8,11%) και της Εθνικής Τράπεζας (-6,56%).

Την Τετάρτη η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση 1,32% συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Συνεχίσθηκαν οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων, ενώ αντίθετα οι εμποροβιομηχανικές μετοχές στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν κέρδη. Την Πέμπτη επικράτησαν οριακές απώλειες (0,11%) για τον Γενικό Δείκτη χωρίς όμως να ανακοπούν οι ήπιες ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η καθίζηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στα 23,871 εκατ. ευρώ απέδειξε ότι οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν παρατηρητές στην αγορά, προσπαθώντας να προβλέψουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως εάν οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους θα ανταποκριθούν στους χρόνους που προβλέπονται για να εφαρμοσθούν οι νόμοι που προβλέπει η τρίτη δανειακή σύμβαση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή