Η κοινή εμπορική ονομασία (brand name) που αποκτούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ΟΤΕ και Cosmote συνιστούν ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ενοποίηση των δύο εταιρειών. Η διαδικασία αυτή που ξεκίνησε το 2007 με την εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών της Cosmote από τον ΟΤΕ, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ότι η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ θέλει να αντιμετωπίσει τυχόν ρυθμιστικά προβλήματα που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια λιανικής του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία είναι ρυθμιζόμενα -δηλαδή ελέγχεται η χρέωσή τους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων- ενώ οι υπηρεσίες κινητής είναι μη ρυθμιζόμενες. Ετσι μια πρόωρη συγχώνευση των ΟΤΕ και Cosmote πιθανόν θα έφερνε σε καθεστώς ρύθμισης και τις χρεώσεις της Cosmote.
H διαδικασία ενοποίησης των δύο εταιρειών ωστόσο έχει εκ των πραγμάτων ξεκινήσει και μάλιστα γίνεται αντίστροφα απ’ ό,τι συνηθίζεται στον επιχειρηματικό τομέα. Αντί δηλαδή να γίνει από «πάνω προς τα κάτω», συντελείται από «κάτω προς τα πάνω». Στην πρώτη περίπτωση, που είναι και η συνηθέστερη, αφού ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, η συγχώνευση υλοποιείται νομικά και στη συνέχεια ακολουθεί η λειτουργική συγχώνευση, με την ανάμειξη των πόρων (π.χ. εγκαταστάσεων, ανθρώπων, προϊόντων κ.λπ.) των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων.
Ο δρόμος που επέλεξε ο ΟΤΕ ήταν αντίστροφος, αφού πρώτα συντελείται η λειτουργική ενοποίηση και στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει και η νομική. Αυτό το μοντέλο ακολούθησε η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ και στην απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote. Ετσι η διοίκηση του ομίλου πρώτα ανέμειξε ανθρώπους, τμήματα και επιχειρησιακές μονάδες και σε δεύτερο χρόνο θα επιδιώξει τη νομική ένωση.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία αυτή θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, με την ενοποίηση της εικόνας όλων των προϊόντων και υπηρεσιών του ομίλου ΟΤΕ. Ολα αυτά πλέον θα λανσαριστούν υπό την εμπορική ονομασία Cosmote. Η τελευταία κρίθηκε καταλληλότερη, καθώς από έρευνες φάνηκε να έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νέες γενιές. Το μοντέλο αυτό ακολούθησε και η France Telecom στη Γαλλία, η οποία λανσάρει πλέον και τα προϊόντα σταθερής τηλεφωνίας με την ονομασία της θυγατρικής της εταιρείας, Orange. Πάντως, το αναμφιβόλως βαρύ όνομα «OTE» θα ακολουθεί πάντοτε εκείνο της Cosmote. Κατ’ αρχάς θα συνυπάρχει στη νέα εμπορική ονομασία, ενώ επιπλέον σε κάθε λογότυπο της Cosmote θα ακολουθεί ο όρος Group OTE.
Το πότε θα γίνει η πλήρης ενοποίηση, είναι κάτι που δεν γνωρίζει και η ίδια η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ. Το πιο σίγουρο είναι, όταν αρθεί η ρύθμιση επί των προϊόντων λιανικής στη σταθερή τηλεφωνία. Ηδη η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ξεκινήσει και ο ΟΤΕ ζητεί την αναίρεσή της, δεδομένου ότι πλέον δεν διαθέτει τη δεσπόζουσα θέση στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες που κατείχε πριν από 10 ή 15 χρόνια. Τη θέση αυτή δεν τη συμμερίζονται οι ανταγωνιστές του, αλλά το δεδομένο είναι ότι στις ευρυζωνικές συνδέσεις το μερίδιό του έχει υποχωρήσει στο 44% και στις γραμμές σταθερής σε 57%. Τέλος, στην κινητή τηλεφωνία εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο 47%.
Η πίεση για άρση της ρύθμισης στον ΟΤΕ θα αυξηθεί αν εκλείψουν οι λιγοστοί πλέον «μικροί» πάροχοι. Τότε ο ΟΤΕ θα έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλους παρόχους, τη Vodafone και τη Wind, τα μερίδια των οποίων μπορεί να υπολείπονται εκείνων του ΟΤΕ, αλλά αθροιστικά είναι συγκρίσιμα ή και μεγαλύτερα. Επιπλέον, όπως έχουν κινηθεί τα τελευταία χρόνια, οι δύο επιχειρήσεις θα συνεργάζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Ετσι, όπως σημειώνει στέλεχος του ΟΤΕ, όταν έλθει ο κατάλληλος χρόνος, η διοίκηση του ομίλου θέλει να είναι έτοιμη «πατώντας ένα κουμπί» να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους δύο ισχυρούς αντιπάλους της.