Η επέτειος είναι θλιβερή: Αύριο Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται ακριβώς 90 ημέρες από την επιβολή των capital controls και όπως εξηγούν στην «Κ» εκπρόσωποι επιχειρήσεων, «πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ελλείψεις σε βασικά είδη προϊόντων αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις με το σταγονόμετρο προσπαθούν να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες».
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 εκπνέει η προθεσμία της μη πληρωμής επιταγών που είχε δοθεί από την κυβέρνηση λόγω ακριβώς των προβλημάτων που δημιούργησαν τα capital controls. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την επόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, θα έχουμε και πάλι έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών, που θα ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον χώρο του εμπορίου. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται η «Κ», στα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων, που θα δημοσιευθούν τον προσεχή Νοέμβριο, θα καταγράφεται μεγάλη πτώση πωλήσεων, πάνω από 50% λόγω των capital controls.
Ταυτόχρονα η βύθιση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο –η συνολική αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει κατρακυλήσει στα 4,4 δισ. ευρώ από 12,8 δισ. ευρώ που ήταν πριν από τα capital controls– χτυπάει καμπανάκι και για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό των «κόκκινων» δανείων, που είναι τελικώς το μεγαλύτερο για τις τράπεζες.
Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», στη διάρκεια των τελευταίων ημερών τα «κόκκινα» δάνεια μετά τρεις μήνες που ισχύουν τα capital controls έχουν φτάσει σχεδόν στο 50% των συνολικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από 45% που ήταν στα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου ίσως προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ έναντι της αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για 8 με 10 δισ. ευρώ. Με το τραπεζικό σύστημα σε μια τόσο δύσκολη θέση, είναι πασιφανές πως και οι επιχειρήσεις βιώνουν ακόμη χειρότερη περίοδο.
Οσες εταιρείες δεν κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους μέχρι και το 2013, τώρα είναι αδύνατον να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, εφόσον δεν διαθέτουν αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία.
Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει και πάλι οι επαφές με εξειδικευμένα funds για την εξαγορά υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως θα μπορούσαν με αλλαγή διοίκησης να επανακάμψουν με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρξει εξυγίανση.
Σύμφωνα με τους προέδρους πολλών εισηγμένων εταιρειών, «το 2015 είναι χαμένη χρονιά, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με καλές προδιαγραφές, λόγω της αύξησης 0,8% του ΑΕΠ της χώρας το 2014». Ο κίνδυνος για τις περισσότερες εταιρείες έχει να κάνει με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου, αλλά και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή, που επιβαρύνει τις εταιρείες, οι οποίες, εάν δεν έχουν σταθερές ταμειακές ροές από το εξωτερικό, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.