Πάνω από 50% του Χρηματιστηρίου ελέγχουν οι ξένοι επενδυτές

Πάνω από 50% του Χρηματιστηρίου ελέγχουν οι ξένοι επενδυτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη φυγή του τελευταίου 12μήνου τα ξένα κεφάλαια εξακολουθούν να ελέγχουν πάνω από τη μισή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. Κάποιες από τις συμμετοχές τους, μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτες, καθώς υπερβαίνουν το 5% με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΧΑΕ. Για παράδειγμα, το fund του John Paulson εξακολουθεί να κατέχει το 9,99% της ΕΥΔΑΠ και το 6,62% της Τράπεζας Πειραιώς (με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ). Στην Πειραιώς, εκτός από τον Paulson, θέση μεγαλύτερη του 5%, και συγκεκριμένα 5,13%, διατηρεί και η Wellington Management. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ξένες θέσεις σε ελληνική τράπεζα βρίσκονται στη Eurobank: Η Fairfax Financial Holding ελέγχει το 20,03% (πάντα με βάση τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου πλην αυτών του ΤΧΣ), η Mackenzie Financial Corporation το 5,84% και η Capital Group of Companies το 8,65%, από 20,22% πέρυσι το φθινόπωρο. Η τελευταία έχει περιορίσει δραστικά ή ακόμα και μηδενίσει θέσεις της και σε άλλες εισηγμένες, διαδικασία που ξεκίνησε πέρυσι μετά το διαβόητο email του Joerg Sponer. Δεν εμφανίζεται έτσι πλέον με ποσοστό άνω του 5% ούτε στη Frigoglass ούτε στην Jumbo, ενώ τον Μάιο κατείχε το 4,75% της Frigoglass (από 9,1% πριν) και το 5,019% της Jumbo.

Η Fidelity, από την πλευρά της, διατηρεί θέση της τάξης του 5,93% στη Folli Follie, το 10,1% στον Φουρλή, το 5,84% στην Grivalia, το 5% στον ΟΠΑΠ, το 10,19% στον Σαράντη, το 5,51% στη ΜΕΤΚΑ και το 13,18% στην Jumbo.

Ξένοι θεσμικοί και private equity funds παραμένουν στο μετοχικό κεφάλαιο του Μυτιληναίου, όπου η Fairfax ελέγχει το 5,02%, όπως και στη ΓΕΚ Τέρνα, όπου το York Global Finance έχει αυξήσει τη θέση του στο 17,35%, αλλά και στην Τέρνα Ενεργειακή (7,70%).

Στον ΟΠΑΠ θέση μεγαλύτερη του 5% διατηρεί η Fidelity και το Baupost Group (5,19%) αλλά όχι η Blackrock. Στην Grivalia συμμετέχουν η Fairfax σε στρατηγική συνεργασία με τη Eurobank (ελέγχουν από κοινού το 61,98%), η Fidelity και η Wellington Management με 11,16%. Στη Folli Follie, εκτός από τη Fidelity (5,93%), βρίσκεται η κινεζική Fosun με 13,85% και το κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC με 5,067%. Στη Frigoglass παραμένει με 5,18% η Wellington, στη Lamda Development με 20,4% το Blackstone Group, ενώ στη MIG το 14,2% ανήκει στην Dubai Group Limited. Στη MLS Πληροφορική έχει εισέλθει ο σεΐχης του Κατάρ Χαλίντ μπιν Γιασίμ αλ-Θάνι με 5,1%. Συμμετοχές άνω του 5% διαθέτουν μεγάλοι ξένοι οίκοι σε Τράπεζα Κύπρου και ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ. Ξεχωρίζει επίσης και το 13,8% της Silchester στη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή