Γέφυρες για σύσφιγξη των ελληνο-γαλλικών σχέσεων που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο και στο επιχειρηματικό πεδίο ανοίγει ο ΣΕΒ, στρώνοντας το έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων από γαλλικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα, η οποία πλαισιώνεται και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας –κατασκευές, ενέργεια, βιομηχανία (μέταλλα), φάρμακα, λιανεμπόριο, πληροφορική & επικοινωνίες, ασφάλειες, τράπεζες και βιομηχανικός εξοπλισμός–, βρίσκεται από χθες στο Παρίσι για διήμερη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του αντίστοιχου γαλλικού Συνδέσμου (MEDEF). Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς και με τη διοίκηση του γαλλικού Συνδέσμου MEDEF, με την οποία παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γαλλικά ΜΜΕ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Ο γαλλικός Σύνδεσμος MEDEF εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν, όπως οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι (SNCF), η κατασκευαστική Vinci, η πετρελαϊκή Total, η οποία έχει υποβάλει προσφορά για έρευνα υδρογονανθράκων στις προς παραχώρηση περιοχές του Ιονίου, η L’Oréal, η Airbus, εκπρόσωπος ασφαλιστικών επιχειρήσεων και του τουριστικού κλάδου αλλά και της Ενωσης Γαλλικών Τραπεζών. Στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν ο κ. Πάνος Μαρινόπουλος (φάρμακα, λιανεμπόριο, κ.λπ.), ο κ. Γιώργος Κώτσαλος (ασφαλιστικές), οι κ.κ. Αλέξανδρος Μακρίδης και Αριστείδης Μαραγκός (κλάδος βιομηχανικού εξοπλισμού), εκπρόσωπος της Βιοχάλκο, της Iντρακομ και της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών των δύο χωρών, όπου το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ περίπου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 120 γαλλικές επιχειρήσεις, με τις επενδύσεις τους να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Οι επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι Ελλάδας και Γαλλίας (ΣΕΒ και MEDEF) υπέγραψαν χθες Κοινή Διακήρυξη, μέσω της οποίας δεσμεύονται να καταθέσουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, έως τον Νοέμβριο του 2015, με σκοπό την ενθάρρυνση των μελών τους για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και αλλού. Επίσης θα αναπτύξουν δράσεις, όπως επενδυτικές συναντήσεις, B2B εμπορικές συναντήσεις, κοινά road shows, δράσεις στρατηγικής πληροφόρησης, κ.λπ., μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Επιπρόσθετα, προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του MEDEF στην Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ενδυνάμωση βιομηχανικών δικτύων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή μιας άνεργης (jobless) οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μιας συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος. Η ομάδα εργασίας θα παρουσιάσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο 2015 και στη συνέχεια ο MEDEF και ο ΣΕΒ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις κοινές προτάσεις πολιτικής στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, καθώς και στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων. «Και στις δυο χώρες γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς την εφαρμογή στιβαρών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη λύση. Δυνατή Ελλάδα σημαίνει δυνατή Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, δυνατή Γαλλία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του MEDEF Πιερ Γκατάζ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης αυτής στο Παρίσι είναι η μεταφορά δύο βασικών μηνυμάτων. Πρώτον, είπε, ότι ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη της σταθερότητας στην οικονομία και στην ανάκαμψη. Δεύτερον, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλο-ελληνικές επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις.