Η ύφεση στέρησε κονδύλια από τις εταιρείες πληροφορικής

Η ύφεση στέρησε κονδύλια από τις εταιρείες πληροφορικής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε με στόχο να αποτελέσει τον μίνι επενδυτικό νόμο στην πληροφορική. Επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην περιφέρεια, θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα ICT4Growth και θα λάμβαναν γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στο εσωτερικό τους. Τα χρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά σχέδια ξεκινούσαν απο 300 χιλ. ευρώ και έφταναν μέχρι και τα 5 εκατ. ευρώ και από αυτά, περίπου το 50% θα συνιστούσε δημόσια χρηματοδότηση.

Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, η δράση ICT4Growth βρίσκεται σε μηδενικό σημείο. Από πόρους ύψους 120 εκατ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης –σχεδόν 240 εκατ. ευρώ συνολικούς προϋπολογισμού– τελικά υποβλήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Η μικρή ζήτηση αποδίδεται στην ύφεση της χώρας, η οποία δεν άφησε πολλές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, δεδομένου ότι στάθμισαν την αδυναμία καταβολής της δικής τους συμμετοχής. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων ήρθε από την Αττική, αφήνοντας για άλλη μια φορά εκτός την περιφέρεια. Τρία στα τέσσερα ευρώ χρηματοδότησης κατευθύνονται στην Αττική, αντί ένα στα έξι που αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Ωστόσο, ακόμη και η μείωση της ζήτησης στο ICT4Growth οδηγεί σε ένα ακόμη «φιάσκο» απορροφήσεων. Στα περίπου επτά χρόνια υλοποίησης του προγράμματος και μόλις λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ, έχουν δαπανηθεί περίπου 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/12 του αρχικού σχεδιασμού και το 1/4 των υλοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι για άλλα έργα κρατικών ενισχύσεων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) ζήτησε την αναστολή όλων των καταβολών στις κρατικές ενισχύσεις που υλοποιεί η εταιρεία. Ετσι, αντί να απαγορεύσει τις επίμαχες κρατικές ενισχύσεις που ελέγχονται από ΣΔΟΕ, OLAF κ.λπ., τις «πάγωσε» όλες στο σύνολό τους, δηλαδή «καίγοντας ξερά και χλωρά». Τώρα, οι λιγοστές εταιρείες που εμπιστεύθηκαν την ελληνική πολιτεία για την αναβάθμιση των υποδομών τους μπορεί να μη λάβουν ποτέ τη δημόσια χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή