Στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Finansbank στην Τουρκία προσανατολίζεται ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης.
Αν και η ΕΤΕ υπογραμμίζει ότι η συζήτηση για την πώληση της Finansbank είναι πρόωρη πριν από την ολοκλήρωση του stress test και τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, τραπεζικές πηγές επιμένουν ότι ο όμιλος έχει αναθέσει σε συμβούλους την αναζήτηση επενδυτών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, παρά το δυσμενές διεθνές κλίμα, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την τουρκική τράπεζα και υπάρχουν προκαταρκτικές προσφορές κοντά στη λογιστική αξία της Finansbank.
Η πώληση της Finansbank, εφόσον πραγματοποιηθεί, μπορεί να αποφέρει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ΕΤΕ δίνοντας μεγάλη «ανάσα» ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης και μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, με την πώληση της Finansbank η Εθνική χάνει το διαμάντι του στέμματος του ομίλου στο εξωτερικό. Η Finansbank είναι μια ισχυρή τράπεζα που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία διαμορφώνονται στα 17 δισ. ευρώ περίπου έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία).
Πτώση μετοχών
Εν τω μεταξύ, νέες βαρύτατες απώλειες σημείωσαν χθες οι μετοχές των τραπεζών, στον απόηχο των πληροφοριών που δημοσίευσε η «Κ» την περασμένη Κυριακή για την απόρριψη των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε χθες κατά 15,14% έναντι πτώσης 3,03% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της Eurobank σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με -19,35% και ακολούθησε με -16,3% η Alpha Bank, με -15,96% η Τράπεζα Πειραιώς και με -12,88% η Εθνική.
Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την απόρριψη των σχεδίων, οι επιπλέον προβλέψεις που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη αρνητική εικόνα από την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων (AQR), στελέχη τραπεζών διατηρούν την αισιοδοξία τους επισημαίνοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, η οποία θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των απωλειών, αλλά και την πεποίθησή τους ότι τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα είναι θετικότερα των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς η πορεία της οικονομίας το 2015 φαίνεται πολύ καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Σημειώνεται ότι οι τελικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα διαμορφωθούν από το άθροισμα του AQR και του stress test, αφού συνυπολογιστούν τα υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών, κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από άλλες ενέργειες (όπως π.χ. η πώληση της Finansbank ή άλλων περιουσιακών στοιχείων), καθώς και τα κέρδη προ προβλέψεων για την περίοδο 2015-2017.
«Επανεκκίνηση οικονομίας το 2015»
Ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας χαρακτήρισε το 2015 η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες στην υλοποίηση των επιμέρους ρυθμίσεων της συμφωνίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα και για ευρύτατη συναίνεση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Η πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε ότι η απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, η άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η επιτάχυνση της επίλυσης δικαστικών υποθέσεων αποτελούν προτεραιότητες. Επίσης σημείωσε ότι η προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους αποτελεί ακόμα έναν θετικό παράγοντα. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.