Μέσω ΣΔΙΤ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Μέσω ΣΔΙΤ η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και επισήμως μπαίνει στο τραπέζι η σύμπραξη ιδιωτών – ΔΕΗ στο πλαίσιο των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση κατ’ εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επιδιώκει να επιλύσει ταυτόχρονα μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με τη λιγνιτική της παραγωγή προκειμένου να αποφύγει κόστη που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Ετσι, μαζί με την οριστικοποίηση του «ισοδύναμου» στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει πρόταση για την επαναφορά των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή που καταργήθηκε με ευρωπαϊκή Οδηγία το 2013. Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα με τους πιστωτές, «πακέτο» με το θέμα του ΑΔΜΗΕ και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ, Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, κ.λπ.).

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Σκουρλέτης αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες στη δυνατότητα συμπράξεων δημοσίου με ιδιώτες σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να δούμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο» είπε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Η αναφορά του υπουργού σε συνεργασία ιδιωτών – Δημοσίου σε νέες μονάδες, φωτογραφίζει τη μονάδα Μελίτη 2 στη Φλώρινα που έχει ήδη αδειοδοτηθεί, χωρίς να έχει προχωρήσει η κατασκευή της μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συζητήσεις για την από κοινού κατασκευή της Μελίτης 2 με ιδιώτες είχαν γίνει και στο παρελθόν, όπως και για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν, ωστόσο, ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νέα μονάδα γιατί δεν θα παρέχει επιπλέον ισχύ στο σύστημα, αφού προβλέπεται με την έναρξή της να αντικατασταθεί ισάριθμη (600 MW) ισχύς από παλαιές λιγνιτικές μονάδες.

Ωστόσο, ο υπουργός αναφέρεται στην κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε μια στιγμή που υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία των ήδη υφιστάμενων με λιγνίτη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μελίτης 1 στη Φλώρινα που ενώ αποτελεί την πλέον σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμου, αφού δεν έχει γίνει η εξόρυξη των προβλεπόμενων για την τροφοδοσία της ορυχείων. Προβλήματα τροφοδοσίας αντιμετωπίζουν όμως και οι σταθμοί Αγ. Δημητρίου και Καρδιάς, λόγω καθυστέρησης των επεκτάσεων στα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν καταστάσεις σοβαρής κρίσης, ο υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή κοινή υπουργική απόφαση για την επίταξη εκτάσεων 1.141 στρεμμάτων στις κοινότητες Μαυροπηγής και Ποντοκομής στο Λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας προκειμένου να συνεχιστεί η εκμετάλλευση των ορυχείων που τροφοδοτούν τους δύο σταθμούς. Είχε προηγηθεί κατεπείγον αίτημα της ΔΕΗ στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 για επίταξη των εκτάσεων από τη ΔΕΗ.

Σε κρίσιμη παράμετρο για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ εξελίσσεται το κόστος των CO2 και αυτή είναι που θα κρίνει εν πολλοίς την επέκταση της χρήσης του εγχώριου καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω νέων μονάδων. Το αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για επαναφορά των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων αναμένεται να συμπεριληφθεί ως επίσημη πρόταση της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, καθώς τα νέα μέτρα της Κομισιόν για δημιουργία ενός αποθεματικού στο οποίο θα μεταφερθούν 900 εκατ. δικαιώματα ρύπων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, ανεβάζοντας τη συνολική ετήσια δαπάνη για τη ΔΕΗ, που το 2014 ανήλθε σε 217 εκατ. ευρώ περίπου. Πιθανή αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, θα οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 12% με 14% που θα επιφέρει μείωση τιμολογίων σε ποσοστό 7% με 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή