Συγκροτείται εθνική συντονιστική επιτροπή κρουαζιέρας για την ανάπτυξη του κλάδου

Συγκροτείται εθνική συντονιστική επιτροπή κρουαζιέρας για την ανάπτυξη του κλάδου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο και πλέον χρόνια μετά τις αρχικές εξαγγελίες και τέσσερις μήνες μετά την πιο πρόσφατη δέσμευση του νυν υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, φαίνεται πως εντέλει προχωρεί η συγκρότηση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία θα αναλάβει τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, με τη συνδρομή και των άμεσα ενδιαφερόμενων εταιρειών κρουαζιέρας. Στόχος της εν λόγω επιτροπής θα είναι επίσης η βελτίωση της υποδομής και του κανονιστικού πλαισίου για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος, όπως επίσης και η ταχύτερη επίλυση καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν και κορυφώνεται η σχετική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας έχει αποστείλει στους αρμόδιους φορείς σχετικές επιστολές, προκειμένου να οριστούν οι τακτικοί εκπρόσωποι στην εν λόγω επιτροπή. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα απουσιάζει από τις σχετικές διεργασίες η CLIA Eυρώπης, η διεθνής Ενωση Εταιρειών Κρουαζιέρας, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, τις οποίες και θα πρέπει να προσελκύσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να μεγαλώσει τη συνεισφορά της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία.

Οπως πληροφορείται η «Κ», παρότι είχε υπάρξει σχετική συνεννόηση πριν από μερικούς μήνες με τον νυν υπουργό, ο εκπρόσωπος της CLIA Eυρώπης στην Ελλάδα και διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises (πρώην Louis Cruises) Κυριάκος Αναστασιάδης δεν έχει λάβει κάποια σχετική επιστολή. Μάλιστα, η παράλειψη αυτή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, αν συνεκτιμηθεί ότι η ίδια η CLIA είχε ενημερώσει πριν από μερικούς μήνες το ελληνικό υπουργείο για την εκπροσώπησή της στη νέα αυτή επιτροπή για την κρουαζιέρα από τον κ. Αναστασιάδη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης Πιερφραντσέσκο Βάγκο, σε επιστολή του προς τον κ. Δρίτσα στις 28 Μαΐου 2015, χαιρέτιζε τη δημιουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας που θα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα και πρότεινε προς τον υπουργό να έχει ανοιχτή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με τον Κυριάκο Αναστασιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises και μόνιμο εκπρόσωπο της CLIA Ευρώπης στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι συνιστά θετική εξέλιξη το ότι φαίνεται να προχωρεί η σχετική διαδικασία για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας. Ωστόσο, εκφράζουν και κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον ο ρόλος της θα είναι όντως ουσιαστικός ή αν απλώς θα πρόκειται τελικά για μια συμβολική κίνηση χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 αναμένεται να καταγραφεί νέα πτώση στον συνολικό αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας, παρά τη γενικότερη άνοδο του τουριστικού ρεύματος στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή