Ξεπαγώνει η πώληση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες

Ξεπαγώνει η πώληση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει η αγορά των «κόκκινων» δανείων σε τρίτους παρόχους, δηλαδή επιχειρήσεις που είτε θα αγοράζουν είτε θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των τραπεζών. Η δυνατότητα αυτή περιγράφεται ήδη στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους δανειστές και αναμένεται να εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την αδειοδότηση παρόμοιων εταιρειών και στη χώρα μας.

Οριοθετώντας τις νέες αρμοδιότητες του ΤΧΣ μετά τη συμφωνία, που επιφυλάσσει αναβαθμισμένο ρόλο για το θέμα στο Ταμείο, ο διευθύνων σύμβουλός του Αρης Ξενόφως χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ «ένα από τα κομβικά σημεία για την ανάκαμψη της οικονομίας», στον βαθμό που συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των τραπεζών να μπορέσουν να προσφέρουν πιστώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Ταμείου είναι να διαμορφώσει σε συνεργασία με την ΤτΕ τις συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών διαχείρισης και εργαλείων που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες αγορές. Αντίστοιχα, θα επιτραπεί η πώληση μέρους του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε funds τα οποία θα μπορούν μεταξύ άλλων να συνεισφέρουν σε κεφάλαια. Η διαχείριση θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ταμείου, επαρκή προστασία των δανειοληπτών, ενώ το θέμα των πλειστηριασμών και των κριτηρίων βάσει των οποίων θα ισχύσει η προστασία είναι απόφαση της κυβέρνησης που θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, το ΤΧΣ θα πρέπει έως τα τέλη Οκτωβρίου να προσδιορίσει τα οικονομικά, διοικητικά ή νομικά εμπόδια για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να προωθηθούν ρυθμίσεις για την άρση τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και φορολογικά ή νομικά θέματα που θα επιτρέπουν π.χ. τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Αν και η δημιουργία κοινής bad bank έχει αποκλειστεί οριστικά, η συνεργασία των τραπεζών για τη διαχείριση κυρίως των επιχειρηματικών δανείων, στα οποία εμπλέκονται δύο ή και περισσότερες τράπεζες, αποτελεί κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικά σε κλάδους όπως αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας, της ακτοπλοΐας, των ξενοδοχείων ή των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει συγκεκριμένων δεικτών που θα καθοριστούν σε συνεργασία με ανεξάρτητο εξειδικευμένο σύμβουλο, για τον οποίο η διοίκηση του Ταμείου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης. Οπως με σαφήνεια προβλέπει το μνημόνιο, το ΤΧΣ θα εφαρμόσει σχέδιο δράσης για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρειών ή -όπου απαιτείται- την από κοινού αντιμετώπιση ολόκληρων τομέων της οικονομίας.

Ο κ. Ξενόφως παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν υπήρξε ευθύνη των διοικήσεων στις τράπεζες για δανειοδοτήσεις και παρέπεμψε στον νέο ρόλο του Ταμείου, που, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα εφαρμόζει κριτήρια επιδόσεων για την τακτοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις διοικήσεις των τραπεζών έναντι επιχειρησιακών στόχων που θα συμφωνούνται με τις τράπεζες και την ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή