Ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρώς βελτιωμένος εμφανίζεται ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς διαμορφώθηκε στις 83,1 μονάδες έναντι 81,3 τον Ιούλιο και 75,2 τον Αύγουστο. Παρά τη μικρή διόρθωση, η επίδοση του Σεπτεμβρίου παραμένει η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2012. Αντιθέτως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας τριετίας. Τα όσα προηγήθηκαν το καλοκαίρι, αλλά κυρίως οι επικείμενες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι περικοπές σε συντάξεις ευθύνονται για την αύξηση της απαισιοδοξίας στους καταναλωτές, επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία, μετά την έντονη εξασθένησή του τον Ιούλιο κατά 15 μονάδες, τον Σεπτέμβριο ανακάμπτει στις 78,8 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα, πάντως, από την επίδοση του περυσινού Σεπτεμβρίου (95,3 μονάδες). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο εμφανίζει και ένας άλλος δείκτης που σχετίζεται με τη μεταποίηση, ο PMI (καταρτίζεται από τη Markit). Τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 43,3 μονάδες (παρέμεινε, δηλαδή, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη) έναντι 39,1 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση του PMI είναι ότι ο όγκος των παραγγελιών μειώνεται για 13ο συνεχή μήνα και ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται κάθε μήνα.

Στα επίπεδα της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου επανέρχεται ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές (στις 56,3 μονάδες) μετά τη ραγδαία υποχώρηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (39,3 μονάδες). Ελαφρά βελτίωση εμφανίζει ο αντίστοιχος δείκτης στο λιανεμπόριο, φτάνοντας στις 69 μονάδες από 62,8 τον Αύγουστο και 65,7 τον Ιούλιο. Ωστόσο, βρίσκεται μακριά από την επίδοση του περυσινού Σεπτεμβρίου (84,8 μονάδες), αλλά και σε αντίθετη πορεία από την ανοδική τάση που υπήρχε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Σημαντική βελτίωση εμφανίζει μόνο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών, φτάνοντας στις 75,4 μονάδες από 50,4 τον Αύγουστο και 61,3 τον Ιούλιο, κάτι που οφείλεται κυρίως στη θετική εικόνα που εμφάνισε και φέτος ο τουρισμός.

Βαθιά απαισιοδοξία χαρακτηρίζει από την άλλη τους Ελληνες καταναλωτές, που παραμένουν και οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 64,2 μονάδες (από 52,9 τον Ιούλιο). Οι προβλέψεις για οικονομική κατάσταση, προσωπική οικονομική κατάσταση και ανεργία επιδεινώνονται, ενώ διευρύνεται στο 71% (από 67% τον Ιούλιο) το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή