Επενδυτικά funds με γεμάτες τσέπες αναζητούν ευκαιρίες

Επενδυτικά funds με γεμάτες τσέπες αναζητούν ευκαιρίες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ πιθανόν φέτος –για πρώτη φορά από το 1990– οι τοποθετήσεις σε μετρητά να κυριαρχήσουν στις ετήσιες αποδόσεις, έναντι των καθιερωμένων επενδυτικών επιλογών.Υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διεθνή hedge funds διακρατούν σήμερα περισσότερα από 2 τρισ. δολ. σε μετρητά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Απομένουν 89 ημερολογιακές μέρες για να εκπνεύσει το 2015 και πυκνώνουν οι εστίες οικονομικής αναταραχής που έχουν συσσωρευθεί πάνω από τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να καταγράφουν αρνητικές αποδόσεις. Για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 8,5% από την αρχή της χρονιάς, ενώ ο δείκτης S&P500, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες και πιο ελπιδοφόρες αμερικανικές εταιρείες, υποχωρεί 7%. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο Λονδίνο καταγράφεται πτώση 8%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx-50 έχει αρνητική απόδοση 7,5% από την αρχή του έτους. Ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 11,70%, στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei υπολείπεται 0,30% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Στις άλλες επενδυτικές επιλογές ο χρυσός καταγράφει πτώση 6,3%, το ασήμι επίσης καταγράφει απώλειες 7,5%. Στον κλάδο των διεθνών τιμών στα εμπορεύματα ο χαλκός χάνει 17,25% από τις 31/12/2014, το πετρέλαιο brent σημειώνει πτώση 26,4% και η τιμή του καφέ καταγράφει μεγάλες απώλειες 32%.

Εστίες αποσταθεροποίησης

Οι κυριότερες εστίες αναταράξεων στη διεθνή οικονομία αφορούν: α) στην κινεζική οικονομία, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται δείχνουν σημαντική επιβράδυνση στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, β) στο σκάνδαλο της Volkswagen, καθώς δεν έχει προσδοριστεί το κόστος για τη γερμανική οικονομία και γ) στους κραδασμούς στην ποντοπόρο ναυτιλία που προκλήθηκαν από την ιαπωνική ναυτιλιακή Daiichi Chuo Kisen Kaisha, που υπέβαλε αυτή την εβδομάδα αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της. Οι αρχές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο προχώρησαν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής. Ηταν η δεύτερη ναυτιλιακή που υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της αυτόν τον μήνα, ενώ σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μόνο τα «προεόρτια». Eπίσης, οι αναδυόμενες αγορές έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι τα παγκόσμια επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εταιρικές αθετήσεις υποχρεώσεων λόγω του υπερδανεισμού την τελευταία δεκαετία.

Η φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές κατά το γ΄ τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται σε 40 δισ. δολάρια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή από το δ΄ τρίμηνο του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers εκείνο το έτος. Ακόμη οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία, η Χιλή και η Βραζιλία, «φλερτάρουν» με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα δανεισμού.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, υπαινίχθηκε σαφώς ότι η Κίνα και οι αναδυόμενες αγορές συνέβαλαν στην απόφασή της για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή