Σε ύφεση ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας

Σε ύφεση ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά δύο συνεχόμενα τρίμηvα ανάκαμψης των εσόδων, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, στο β΄ τρίμηνο του 2015, υποχώρησε εκ νέου. Μάλιστα η υποχώρηση αυτή καταγράφηκε προ της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), γεγονός που προϊδεάζει ότι στο γ΄ τρίμηνο η ύφεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), στο β΄ τρίμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind Hellas) υποχώρησε κατά 2,8%, έναντι αύξησης 4,0% που σημείωσε στο α΄ τρίμηνο του 2015 και αύξησης 1,5% που καταγράφηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ, το θετικό πρόσημο που καταγράφηκε στο δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, ήταν το πρώτο έπειτα από 23 συνεχόμενα πτωτικά τρίμηνα.

Σε απόλυτα μεγέθη, τα έσοδα των τριών επιχειρήσεων του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 563 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2015, έναντι 570,4 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο και 601,3 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο 2014. Η ΕΕΚΤ σημειώνει ακόμη ότι οι αυξημένες πωλήσεις συσκευών δημιουργούν μια καλύτερη συνολική εικόνα στα έσοδα, και ότι η εικόνα στα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής (φωνή και δεδομένα) είναι ακόμη χειρότερη.

Την επιστροφή της ύφεσης στην αγορά κινητής τηλεφωνίας επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες και ο επικεφαλής της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής. Ο τελευταίος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους έκανε λόγο για άλλη μια υφεσιακή χρονιά που διανύει ο κλάδος, η 7η κατά σειρά. Μάλιστα, το στέλεχος της Wind επεσήμανε ότι η κάμψη αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την κινητή τηλεφωνία, αλλά και τη σταθερή τηλεφωνία.

Το μόνο θετικό στα στοιχεία της ΕΕΚΤ είναι ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να καταναλώνουν ολοένα και περισσότερα… megabytes δεδομένων, ενώ πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς. H χρήση των megabytes μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζεται αυξημένη (σε όγκο) κατά 80% στο α΄ εξάμηνο του 2015, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο εκσυγχρονισμός των δικτύων κινητής μέσω συνεχών επενδύσεων των εταιρειών κινητής. Οι τελευταίες στο α΄ εξάμηνο του 2015 διέθεσαν 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 15% των εσόδων τους, σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. «Ο κλάδος (κινητής) συνεχίζει να επενδύει σταθερά σε δικτυακές υποδομές, στηρίζοντας τις προοπτικές που δημιουργεί η ψηφιακή οικονομία», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η ψηφιακή οικονομία είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, με τη σύμπραξη όλων».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ, στο τέλος Ιουνίου 2015 περίπου το 33% των Ελλήνων χρηστών αξιοποιούσε smartphone, ενώ ο αριθμός των συνδρομητών κινητής υποχώρησε οριακά κατά 1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014. Ακόμη, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η μέση χρέωση (ευρώ ανά λεπτό ομιλίας) υποχώρησε κατά 4,3% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, ενώ το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU), μέσα στην ίδια περίοδο, υποχώρησε κατά 2,9%.

Στελέχη της αγοράς παραδέχονται ότι τα capital controls επηρέασαν αρνητικά την αγορά, αλλά όχι όσο αναμενόταν αρχικά. «Είχαμε προετοιμαστεί για πολύ χειρότερες καταστάσεις», παραδέχεται ο κ. Ζαρκαλής, προσθέτοντας όμως ότι τελικά αυτές οι καταστάσεις δεν ήλθαν. Τώρα, σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, ενώ απομένει να μετρηθεί το πλήγμα που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής, το επενδυτικό πρόγραμμα της Wind Hellas συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κάποια ουσιαστικά εμπόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή