Κοντά σε συμφωνία με επενδυτές για επαναλειτουργία της Shelman

Κοντά σε συμφωνία με επενδυτές για επαναλειτουργία της Shelman

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και με αρχικά κεφάλαια της τάξης των 9-10 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της μονάδας και να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, είναι πιθανόν να επαναλειτουργήσει μέσα στο 2016 το εργοστάσιο της πτωχευθείσας εισηγμένης Shelman στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», την ερχόμενη Τετάρτη θα μεταβούν στο κλειστό εργοστάσιο -που περιφρουρούν από τον Μάιο του 2014 οι 92 εργαζόμενοι- η ομάδα των επενδυτών και ο σύνδικος της επιχείρησης προκειμένου να καταγραφεί η περιουσία του εργοστασίου και να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για το τελικό τίμημα. Εφόσον επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, θα είναι η πρώτη φορά στην εξαετή ύφεση που λειτουργεί εργοστασιακή μονάδα για εισηγμένη που οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής, έχει συμφωνήσει με την ομάδα των επενδυτών οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα αξιοπιστίας και θέλουν να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο της Κομοτηνής. Οι επενδυτές δεσμεύθηκαν ότι θα επανέλθουν στις θέσεις τους οι 92 εργαζόμενοι της μονάδας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, οι οποίοι έχουν εξειδικευμένη γνώση και μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου και της πλήρους παραγωγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πακέτο εξαγοράς παρέχεται στους επενδυτές η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το σήμα της Shelman, το οποίο είναι γνωστό σε ολόκληρο τον βαλκανικό χώρο.

Η Shelman διέθετε δύο εργοστάσια σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, η αξία των οποίων είχε αποτιμηθεί παλαιότερα σε 60 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, αλλά η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης για προϊόντα ξυλείας λόγω της καθίζησης της οικοδομής και οι αθρόες εισαγωγές την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η Shelman προστέθηκε στη «μαύρη λίστα» των ελληνικών επιχειρήσεων που πτώχευσαν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014, μετά τις Sprider, Neoset, Φωκάς, Καρούζος κ.ά.

Πριν από μία 4ετία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ύφεση, όμως, γινόταν εντονότερη. Και παρά τις υποσχέσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου ξυλείας στην Ελλάδα, μέσα σε μία 4ετία ήρθε η πτώχευση. Τον Ιανουάριο του 2010, ο βασικός μέτοχος κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, με την ιδιότητα του νέου βασικού μετόχου της Shelman και μετά την εξαγορά της από την Alfa Wood έναντι 11 εκατ. ευρώ, ανακοίνωνε ότι όραμά του αποτελούσε «η ανάπτυξη και όχι η συρρίκνωσή της». Η πορεία τον διέψευσε.

Οι ζημίες

Η προσπάθεια του επιχειρηματία, να μηδενίσει τις ζημίες των 22 εκατ. ώς το τέλος του ’10, δεν απέδωσε. Κι αυτό, γιατί -όπως εκτιμούσαν άνθρωποι της αγοράς- η Shelman ήταν ζημιογόνος από το 2005 με αποτέλεσμα να μειώνει τα ίδια κεφάλαια και να αυξάνει τον δανεισμό της. Οι περικοπές και οι μειώσεις προσωπικού δεν πρόσφεραν τη λύση, ούτε η αίτηση για το άρθρο 99. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 70% τη 2ετία 2011-2013 έδωσε τη «χαριστική βολή» και η Shelman εξελίχθηκε στο «μεγάλο βαρίδι» για την Alfa Wood, προκαλώντας την έκρηξη του τραπεζικού δανεισμού στα 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή