ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρχές Δεκεμβρίου οι προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ

arches-dekemvrioy-oi-prosfores-gia-trainose-eessty-2105231

Για τις 3 Δεκεμβρίου 2015 έχει καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ / ΕΕΣΣΤΥ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνάντησή του με τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ, εάν ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης των δύο επιχειρήσεων καταστεί άγονος, τότε το ζήτημα φεύγει από τη δικαιοδοσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν απαιτητές από τους κοινοτικούς παράγοντες. Κι επειδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν διαθέτει κεφάλαια, πρακτικά θα οδηγηθεί στο «λουκέτο», όπως συνέβη στο παρελθόν και με τη Cyprus Airways.

Ο κ. Πιτσιόρλας αποσαφήνισε στους συνδικαλιστές του ΟΣΕ ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών είναι πολιτική απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται και από τη σημερινή. Πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, παρά μόνο έχει την αρμοδιότητα να τις εκτελεί. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Ταμείου, διοίκησης και εργαζομένων στο ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να γίνουν προσλήψεις.

Τέλος, με βάση την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αποδεχθεί το σχέδιο του ΟΣΕ για την τριετή ανάταξη και συντήρηση της υποδομής.