Σχέδιο Ε.Ε. για τις θυγατρικές των τραπεζών

Σχέδιο Ε.Ε. για τις θυγατρικές των τραπεζών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την ενοποίηση όλων των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2015, και εν συνεχεία την πώλησή τους το 2016, επεξεργάζεται η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο περιλαμβάνει ότι οι επιμέρους θυγατρικές ελληνικών τραπεζών σε κάθε χώρα θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να συγχωνευθούν σε μια ενιαία οντότητα. Ετσι, για παράδειγμα, στην αγορά της Ρουμανίας όπου δραστηριοποιούνται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank– θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας κοινής εταιρείας, στην οποία θα εισφέρουν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, η ενοποίηση των δραστηριοτήτων θα συνδυαστεί και με μεγάλη περικοπή δαπανών, με κλείσιμο καταστημάτων, και προσωπικού. Για παράδειγμα, η συνένωση των δυνάμεων των τεσσάρων στη Ρουμανία θα οδηγούσε σε ένα δίκτυο άνω των 600 σημείων που θα μπορούσε άνετα να περιοριστεί στο μισό.

Αν το σχέδιο πώλησης των διεθνών δραστηριοτήτων ολοκληρωθεί το 2016 τότε θα τερματιστεί η μεγάλη προσπάθεια επέκτασης των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε περίπου 7 γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία, Τουρκία και Κύπρο) και χαρτοφυλάκιο δανείων 45 δισ. ευρώ, ενεργητικό 70 δισ. ευρώ και ένα δίκτυο 2.700 καταστημάτων με 35.000 εργαζόμενους. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ενώ στη διαμόρφωση της τελικής στρατηγικής για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών καθοριστικό λόγο θα έχει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ισολογισμού της ενόψει των stress test η Εθνική Τράπεζα εξετάζει την πώληση του συνόλου ή μέρους των μετοχών της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank. Η τελική στρατηγική της διοίκησης της ΕΤΕ θα καθοριστεί από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα διαμορφωθούν από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η Eurobank προχώρησε στην εξαγορά του δικτύου 83 καταστημάτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής της Post Bank. Η συναλλαγή που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναδιάταξης των δυνάμεων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε με το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ. Η Post Bank διαθέτει ενεργητικό 3 δισ. ευρώ, δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,6 δισ. ευρώ και δίκτυο 179 καταστημάτων. Η πώληση των δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία ήταν κεφαλαιακά ουδέτερη για την Alpha Bank, ενώ με την κίνηση απελευθέρωσε ρευστότητα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το σχέδιο της Κομισιόν για ενοποίηση και πώληση των θυγατρικών στα Βαλκάνια δεν προχωρήσει, οι δραστηριότητες των εγχώριων τραπεζών στο εξωτερικό θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, με στόχο τη δραστική, αν όχι πλήρη, μείωση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ανάλογες πιέσεις είχαν δεχθεί και το 2012, στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο τότε οι διοικήσεις κατόρθωσαν να μεταπείσουν την Κομισιόν. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι δυσκολότερη, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται σε νέα, την τρίτη, ανακεφαλαιοποίηση εξαιτίας των επιπτώσεων από τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το 2015. Η λογική της Κομισιόν είναι ότι οι εγχώριες τράπεζες, λαμβάνοντας για δεύτερη φορά κρατική βοήθεια, δεν πρέπει να διατηρούν παρουσία στο εξωτερικό και θα πρέπει να απελευθερώσουν πόρους και ενέργεια και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στην εσωτερική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή