Νέα υποχώρηση κατά 8,9% των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο

Νέα υποχώρηση κατά 8,9% των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις, αν και ηπιότερες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, δέχθηκαν τον Αύγουστο οι εισαγωγές και οι εξαγωγές. Η αποκλιμάκωση των πιέσεων αποδίδεται στη μερική χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία βεβαίως ακόμη δεν έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο που θα επιτρέψει την επιστροφή της αγοράς στην ομαλότητα. Η μείωση των εξαγωγών, πάντως, για τρίτο συνεχή μήνα επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα για το σύνολο του έτους.

Η επίσης δραστική μείωση των εισαγωγών προκαλεί μεν συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αποκαλύπτει δε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2015 ανήλθε σε 1,89 δισ. ευρώ έναντι 2,078 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014, καταγράφοντας μείωση 8,9%.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8%. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η μείωση του περασμένου Αυγούστου στη συνολική αξία των εξαγωγών προήλθε κυρίως από τις τρίτες χώρες (-22,4%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 8,1%.

Ανάλογη μείωση σε όρους ποσοστών και όχι φυσικά απόλυτης αξίας καταγράφεται στις εισαγωγές. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών κατά τον μήνα Αύγουστο 2015 ανήλθε σε 3,008 δισ. ευρώ έναντι 3,30 δισ. ευρώ τον περσινό Αύγουστο, εμφανίζοντας μείωση 8,9%. Ελαφρώς μικρότερη, της τάξης του 8,4%, είναι η μείωση των εισαγωγών σε ετήσια βάση, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, μήνα τραπεζικής αργίας, οι συνολικές εξαγωγές, όπως δηλώθηκαν στα Τελωνεία, μειώθηκαν κατά 8% (+7% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ενώ οι συνολικές εισαγωγές υποχώρησαν κατά 32% (-22,6% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταγράφει τα εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, τον περασμένο Ιούλιο η μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών υπολογίστηκε στο 9,1% (+3% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), ενώ για τις εισαγωγές ανακοίνωσε υποχώρηση της τάξης του 35,6% (-26% εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε τον Αύγουστο του 2015 σε 1,11 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 8,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η υποχώρηση των εξαγωγών για τρίτο συνεχή μήνα έχει ως αποτέλεσμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 η συνολική αξία τους να διαμορφώνεται σε 17,24 δισ. ευρώ έναντι 17,83 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3%.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις εμπορευματικές συναλλαγές τον Αύγουστο, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε: «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πάγια θέση των Ελλήνων εξαγωγέων για άμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που αφορούν τις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Η εισροή συναλλάγματος από τις εξαγωγές αγαθών αναμένεται φέτος να ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα της χώρας από τον τουρισμό. Η συνεχιζόμενη μείωση των εισαγωγών, ειδικά πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, δημιουργεί προβληματισμό για τους μήνες που έρχονται, ειδικά σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας και δυσβάσταχτων πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη φορολογία, για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή